eur:
389.55
usd:
363.81
bux:
68081.74
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Jobban be kell vonni a fiatalokat a demokratikus folyamatokba"

A fiatalokat lehetőség szerint minél szélesebb körben be kell vonni mind a politikai folyamatokba, mind a munkára és a családi életre való felkészítésbe, valamint az oktatási folyamatokba, amelyek későbbi életüket meghatározzák - értettek egyet az európai uniós tagországok ifjúsági ügyekkel foglalkozó miniszterei csütörtöki brüsszeli találkozójukon.

Mint az elnöklő Soltész Miklós, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociális, család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az értekezlet alatt rendezett sajtótájékoztatón elmondta, ezt egyebek között azért tartják kiemelten fontosnak, mert később ezek a nemzedékek fogják irányítani az uniós országokat, és az ő munkájuktól függ majd a tagállamok helyzete.

Andrula Vasziliu, az Európai Bizottság ifjúsági ügyekért is felelős tagja a sajtótájékoztatón emlékeztetett arra: az EU másfél évvel ezelőtt élete lépett intézményes reformszerződése, a Lisszaboni Szerződés is előírja, hogy a fiatalokat az EU és tagországai ösztönözzék a demokratikus folyamatokban való részvételre.

Soltész Miklós a találkozó egy másik témáját, az ifjúsági szervezetekkel folytatott intézményesített párbeszédet illetően hangoztatta: annak előrevitelében az elmúlt három félév uniós elnökségének, a spanyol-belga-magyar triónak komoly munkája van. A párbeszéd legfontosabb aktuális üzenete szerinte az, hogy a fiatalok életében kiemelt a munka jelentősége, és hogyan tudnak felkészülni a majdani aktív tevékenységre.

Az államtitkár beszámolt arról, hogy a brüsszeli találkozón az unió idei tematikus évéhez kapcsolódva az önkéntesség témájáról is eszmecserét folytattak.

Vasziliu e tekintetben nagyon hasznosnak nevezte azokat a programokat, vitákat, amelyeket a magyar elnökség szervezett idén az önkéntesség évének keretében. Ezek révén a fiatalok új készségeket szereztek - hangoztatta.

A ciprusi biztos megemlítette, hogy 1996 óta mintegy 50 ezer fiatal vállalt ilyen tevékenységet, egyebek között külföldön.

A bizottság tájékoztatást adott az ülésen a Fiatalok lendületben program félidős értékeléséről is. Vasziliu hangoztatta, hogy unió-szerte több mint 7500 tervezetet támogatnak évente, és ennek 140 ezernél több fiatal a haszonélvezője. Ezek a programok elsősorban a vezetői és a csapatmunka megismeréséhez nyújtanak segítséget, többnyire külföldi rendezvények keretében.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×