eur:
389.1
usd:
362.17
bux:
0
2024. május 8. szerda Mihály

A Real Madrid elnökének cégében landolhat a ferihegyi reptér üzemeltetője

Hiába próbált megmozgatni minden követ a német építőipari- és repülőtér-üzemeltető konzorcium vezérkara, úgy tűnik, a Hochtief többségi tulajdona menthetetlenül a Reál Madrid elnökének cégében, az ACS-ben landol. Így valószínűleg Florentino Pérez vállalata irányíthatja majd a ferihegyi repülőtérben is részesedéssel bíró Budapest Airportot. Hacsak a spanyol üzletembernek nincsenek más tervei. A német anyavállalatnál már pánikhangulat uralkodik, mert tömeges leépítésektől tartanak.

Hetekig küzdöttek munkahelyük biztonságának megtartásáért a Hochtief alkalmazottai. A német pénzügyi felügyelet (BaFin) keddi döntése azonban sokkolta a német építőipari óriásvállalat munkatársait. A konzorciumnál ráadásul úgy vélik, hogy az állam is magára hagyta őket.

A Stern című hetilap internetes kiadása idézi a Hochtief üzemi tanácsának vezetőjét, aki hangsúlyozta, hogy mindannyian fenyegetve érzik magukat. Siegfrid Müller azt is hozzátette, hogy kételkednek az ACS-elnök, Florentino Pérez szavahihetőségében. "Eddig még mindig az ellenkezőjét tette annak, amit korábban megígért" - mondta Müller, aki eredménytelenül szorgalmazott intézkedéseket a madridi ajánlat ellen.

Ha létrejön a fúzió, az ACS eddigi, csaknem 30 százalékos részesedését a Hochtiefben újabb 30 százalékkal növelheti, így többséget szerez a német cégcsoportban.

Az ACS és a Real Madrid elnöke tranzakciójával a cégcsoportot a világ élvonalába kívánja emelni - jóllehet a spanyol vállalat kilencmillió eurós adósság alatt roskadozik.

Arról még nem nyilatkozott Pérez, hogy milyen lépéseket tesz a Hochtief érdekeltségeiben, ha az üzlet megvalósul. Így egyelőre azt sem lehet tudni, érinthetik-e a változások a Budapest Airport sorsát.

A budapesti repülőteret üzemeltető cégben a Hochtief által vezetett konzorcium birtokolja a Budapest Airport 75 mínusz egy szavazatot megtestesítő részvénycsomagját, ebből a németek részesedése most 37,25 százalék. Az államnak 25 százalék plusz egy szavazatnyi részaránya van a Budapest Airportban.
A BA-nál az InfoRádió megkeresésére nem kommentálták az ügyet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 8. 08:44
×
×
×
×