eur:
389.36
usd:
363.73
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mellár: Jók a kormány céljai, csak a megfelelő eszközöket nem találja

Modernizációs gazdaságpolitikát kellene folytatnia Magyarországnak - mondta el a Gáspár Pál Közgazdaságtudományi Emlékalapítvány első gazdasági helyzetértékelő konferenciáján Mellár Tamás, a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetem tanára. A Statisztikai Hivatal korábbi elnöke szerint az Orbán-kormány által kitűzött célok jók, viszont nem találják meg hozzájuk a megfelelő eszközöket, és jó néhány esetben erőből próbálják elérni ezeket azokat.

Modernizációs gazdaságpolitikára lenne szükség, amely figyelembe veszi, hogy a magyar gazdaság fejlettsége nem olyan, mint Nyugat-Európáé. Magyarországnak speciális megoldások kellenek, hogy az adósságcsapdából és az egyensúlyi válság ki tudjon törni - mondta az InfoRádiónak a Pécsi Közgazdaságtudományi Egyetem tanára.

Mellár Tamás hozzáette: a kormány érzékelte ezt a problémát, és felismerte, hogy az eddigiektől eltérő gazdaságpolitikára van szükség. Úgy véli, azok a célok, amelyeket az Orbán-kormány kitűzött, valóban újak és az előző nyolc évtől eltérőek, de a kabinet egyelőre nem találja azokat az eszközöket, amelyekkel a célokat végig lehet vinni.

A Statisztikai Hivatal korábbi elnöke azt sem tartja szerencsésnek, hogy erőből próbálja a kormány a célt elérni. Ez azért problematikus, mert ha nem olyan eszközöket talál, amelyek fenntarthatók és a piacgazdasági rendszerrel, valamint a demokratikus felépítéssel konformak, akkor az hosszú távon visszaüthet.

A politikusoknak azon kellene gondolkodniuk - véli Mellár Tamás -, hogy a megfelelő célrendszert, amellyel ki lehet vezetni Magyarországot a válságból és növekedési pályára lehet állítani, milyen eszközökkel és módszerekkel lehet megtalálni.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×