eur:
389.63
usd:
363.63
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Mintegy 2 milliárd euró működőtőke áramlott az országba

Tavaly becslések szerint 2 milliárd euró körüli, adósságot nem generáló, külföldi közvetlen tőkebefektetés érkezett az országba - mondta a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Varga István a Joint Venture Szövetség, az ITD Hungary és a Magyar Külgazdasági Szövetség által szervezett Külgazdasági Évindító 2010 című konferencián hozzátette: továbbra is nagy a befektetői érdeklődés szolgáltató-központok magyarországi létrehozása iránt, amelyek akár regionális, globális feladatokat is elláthatnak.

A miniszter arról is beszélt, hogy India és Kína kiemelt hangsúlyt kap a magyar külgazdasági stratégiában. Hozzátette: azzal számolnak, hogy az Egyesült Államok és Nyugat-Európa is szerény növekedésnek indulhat az idén, ami befolyásolja a közép-kelet-európai régiót is.

A rendezvényen a Joint Venture Szövetség elnöke állami segítséget sürgetett azoknak a vállalatoknak. amelyek külpiacra szeretnének lépni. Fekete István hangsúlyozta: ez olyan anyagi ráfordítást igényel, amellyel az ilyen, elsősorban kis- és középvállalatok nem rendelkeznek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem láttunk a hazai ingatlanpiacon ilyen alacsony számokat

Tíz éve nem volt olyan alacsony a hazai ingatlanbefektetési piac forgalma, mint 2023-ban. A mintegy 600 millió euró 38 százalékos visszaesést jelent a megelőző évhez képest. A csökkenés közepette viszont tovább emelkedett a magyar befektetők aránya, elérve a 82 százalékot. Ezzel párhuzamosan az irodapiacon és az ipar-logisztika szegmensben is emelkedtek a hozamok, miután a magas finanszírozási költségek és a mérsékelt bérleti kereslet továbbra is kivárásra ösztönzi a befektetőket. Mindez azonban nem magyar sajátosság, Nyugat-Európában is hasonló folyamatokat látunk, ahol az elmúlt két évben a kelet-közép-európainál is jelentősebb ingatlanérték-csökkenések mentek végbe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×