eur:
388.96
usd:
363.49
bux:
68119.76
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A családokat sújtják leginkább az áremelkedések

2010-ben is olyan termékek, szolgáltatások ára nő, amelyet minden család megérez. Magasabbak lesznek az energiaárak, drágábban autózhatunk, és a közösségi közlekedésárai is emelkednek.

Átlagosan 4 százalékkal drágul a földgáz ára, a változás eltérően érinti az egyes fogyasztói csoportokat. A 20 köbméter per óránál kevesebbet fogyasztókat sújtja leginkább a változás, náluk 5,7 százalékos lesz átlagosan a drágulás mértéke.

Az áram ára nem változik minden szolgáltatónál. Míg az E.ON csökkent 3 százalékkal, a Démász pedig változatlan szinten tartja a villamos energia fogyasztói árát, az RWE csoporthoz tartozó Elmű és Émász már csak a rendszerhasználati díjak növekedése miatt is várhatóan legalább 2 százalékot emelni fog.

Jó hír viszont, hogy a távhő ára nem növekszik, sőt csökken, mivel a távhő áfája 18-ról 5 százalékra mérséklődik, ez mintegy 2 millió embert érint.

2010-ben drágábban autózunk. És nem azért, mert az alapanyag, az olaj ára emelkedik, hanem mert a jövedéki adó mértéke lesz magasabb január elsejétől. A portfolio.hu számításai szerint az üzemanyagok árába is beépített jövedéki adó változása a benzin esetében 14 forintot jelent literenként, a gázolaj pedig 9 forinttal kerül többe. Egyébként a benzin adótartalma így már 60 százalékosra, a gázolajé 55 százalékosra emelkedik.

Többe kerül jövőre az autópálya matrica, de várhatóan csak februártól, az emelés mértéke átlagosan 8,6 százalék lesz.

Mielőtt azonban letennénk az autót, érdemes megnézni a közösségi közlekedés jegyárait is, a menetrendekről változásairól nem is beszélve. Drágábbak lesz a BKV jegyárak, januártól 320 forint egy vonaljegy és 9800 forint a havi bérlet.

Infláció felett emelik a MÁV és a volán jegyárakat is. A bérletek átlagosan 10 százalékkal, a jegyek 15 százalékkal lesznek drágábbak, igaz nem január, hanem február elsejétől.

Kevesebb lesz viszont az ingatlanok után fizetendő illeték mértéke: míg 4 millió forint alatt marad továbbra is a 2 százalék, addig 4 millió forint felett 6-ról 4 százalékra csökken.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

Békekonferencia lesz a háború lezárásáról, elesett Berdicsi- Híreink az ukrán frontról csütörtökön

ATACMS típusú nagy hatótávolság rakétákkal lőtte az ukrán haderő Luhanszkot, több tucat orosz katona meghalt. Támadás érte Odesszát, legalább 13 áldozatról tudni, többnyire civilekről. Valószínűleg kilőtt az orosz haderő egy amerikai HIMARS-rendszert. Az orosz haderő tovább nyomul Ocseretinétől nyugatra. Ukrajna szerint 120 összecsapás történt 24 órán belül az orosz alakulatokkal. Svájcban béketárgyalás lesz a háború lezárásáról, de Oroszország nem megy el. Moszkva ma bejelentette: orosz kézre került a donyecki Berdicsi. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×