eur:
394.93
usd:
371.7
bux:
66310.02
2024. április 16. kedd Csongor

Drámai előrejelzés: óriási energiaigény, 6 fokos hőmérsékletemelkedés

A Nemzetközi Energiaügynökség szerint, akár 40 százalékkal is növekedhet 2030-ig az energiafogyasztás, ha a világ vezető gazdasági térségei nem változtatnak energiapolitikájukon - mondja az Ex Libris Tanácsadó Kft. ügyvezető igazgatója. Drucker György hozzátette: ez esetben viszont akár 6 fokos hőmérséklet emelkedés sem kizárt, aminek katasztrofális környezeti hatásai lehetnek.

A Nemzetközi Energiaügynökség elemzésében abból indult ki, hogy a világ országai nem változtatnak jelenlegi gazdaság- és energiapolitikájukon. Ebben az esetben azonban a következő évtizedekben drámaian emelkedhet az energiaigény, 2030-ig 40 százalékkal.

A felhasználás struktúrájában hasonló lesz, mint a jelenlegi, azaz a szén és a szénhidrogének dominanciája várhat, míg némileg emelkedik a megújuló energiaforrások felhasználása - mondta Drucker György.

Az országok egyike sem azt tartja szem előtt, hogy teljesíteni tudja az uniós energiahatékonysági célkitűzéseket, ennek pedig drámai következménye lehet. A pesszimista becslések szerint 6 fokkal is emelkedhet az átlagos hőmérséklet.

Ahhoz, hogy az emelkedés ne haladja meg a 2 Celsius-fokot, ahhoz az kell, hogy az üvegházhatást okozó gázok légköri koncentrációját 450 milliomod részben kellene korlátozni. Erre a célkitűzésre az ügynökség is azt mondja, hogy nem teljesíthetetlen, de rendkívüli kihívást jelentő intézkedéssorozatokat igényel - mutatott rá a szakember.

Hanganyag: Hlavay Richárd

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×