eur:
393.84
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk

Az állami cégek vezetőinek fele akkora fizetés is elég lenne?

Országgyűlési határozati javaslatot nyújt be a Fidesz annak érdekében, hogy a kormány radikálisan csökkentse az állami cégek vezetőinek fizetését - jelentette be a párt elnöki stábjának vezetője budapesti sajtótájékoztatóján.

Szijjártó Péter szerint elfogadhatatlan, hogy amíg az állami cégek és intézmények vezetői milliós fizetéseket tesznek zsebre havonta az adófizetők pénzéből, addig az emberek a kormány költségvetése és elhibázott gazdaságpolitikája miatt egyre rosszabbul élnek.

A politikus hatalmas átverésnek nevezte a cégvezetők fizetésének nyilvánosságra hozatalát, ugyanis szerinte az érintettek további jelentős juttatásokban, például prémiumban részesülnek. Vagyis egyes esetekben a nyilvánosságra hozott fizetésnek minimum a dupláját kaphatják a cégvezetők - mondta.

"Azt követeljük, hogy az állami cégvezetők valós juttatásait hozzák nyilvánosságra, azt (...), hogy mennyi pénzt visznek haza havi lebontásban" - közölte az ellenzéki politikus. Hangsúlyozta: amíg mindez kiderül, ezt a szerinte elfogadhatatlan helyzetet rendezni kell, hiszen "pofátlanul magas" fizetést kapnak az állami cégvezetők. Ezért nyújtanak be frakciótársaival - Balsai Istvánnal és Koszorús Lászlóval - országgyűlési határozati javaslatot, amelyben indítványozzák a radikális fizetéscsökkentést.

Szijjártó Péter a csökkentés mértékére vonatkozó kérdésre közölte: "sok esetben ezek a fizetések a felére is nyugodtan csökkenthetőek lennének, akkor sem lennének megélhetési problémáik ezeknek a cégvezetőknek".

3,621 millió havonta


A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő kedden folyamatosan tette közzé az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságok felsővezetőinek juttatásait. A listából kiderül, hogy a Magyar Fejlesztési Banknál a vezérigazgató bruttó alapbére kerekítve 3 millió 660 ezer forint, a helyettesei pedig havi bruttó 2-3,5 millió forint alapbért kapnak. Ezekben a beosztásokban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémium feladatok teljesítése esetén.

A Concordia Közraktár Zrt.-nél a munkaviszonyban lévő vezetők közül a vezérigazgató alapbére 848 ezer forint, a helyettese pedig 845.500 forintot kap plusz 15 százalék nyelvpótlékot. Mindkét beosztásban a bruttó alapbér 80 százaléka fizethető ki prémiumként. A vezérigazgató kéthavi végkielégítést kaphat, a helyettese pedig hat hónapit.

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt-nél is közzé tették az adatokat. Az elnök-vezérigazgató ott csaknem 2 millió 800 ezer forintot vihet haza havonta, és minden igazgató többet keres havonta egy millió forintnál. Az éves cafeteria nekik 450ezer forint.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.-hez (MNV) tartozó állami többségi tulajdonú cégek közül egyetlen cég, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatójának alapbére (3,621 millió forint) haladja meg a bankot felügyelő MNV vezérigazgatójának havi (3,5 millió forintos) alapbérét.

Kétmillió forinton felül van a Magyar Posta (2,84 millió forint), a Magyar Villamos Művek (2,765 millió forint), a Szerencsejáték Zrt. (2,185 millió forint), a KOPINT-DATORG Infokommunikációs Zrt. (2,055 millió forint) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (2,309 millió forint) vezérigazgatójának havi alapbére.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×