eur:
391.03
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Oszkó Péter: A cafetéria 25 százalékos megadóztatás lenne az optimális

A béren kívüli juttatásoknál 25 százalékos kedvezményes kulcsot javasol a kormány - mondta el a pénzügyminiszter az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén. Oszkó Péter ismertetése szerint a kedvezményes körbe kerül még az önkéntes pénztárakba történő befizetés, valamint a meleg étkezési utalványok esetében a havi keret 12-ről 18 ezer forintra emelkedik. Jövő héten hétfőn- kedden folytatják a tárgyalásokat.

Míg a Pénzügyminisztérium javaslata szerint a cefetéria kedvezményes kulcsa 25 százalékos lenne, addig a szakszervezetek azt hangsúlyozzák: a béren kívüli juttatások 17 százalékos adókulcs mellett több költségvetési bevételt eredményeznének.

A pénzügyminiszter az InfoRádiónak nyilatkozva elmondta: a minisztérium 25 százaléknál számolta az optimumot mind a munkaadói, mind pedig a költségvetési bevétel oldaláról. Hozzátette: tovább kell egyeztetni, hogy a minisztérium és a szakszervezetek miért jutottak ellentétes eredményre.

Oszkó Péter elmondta azt is: a 27 százalékos tb járulékteher munkaadói oldalról nézve egy lélektani határ. Ennél magasabb tehernél a munkáltatók nem biztos, hogy megtartanák a juttatásokat, 27 százalék alatt viszont lényegesen több maradhat a juttatásokból.

Az iparűzési adó kapcsán a pénzügyminiszter hangsúlyozta: a munkáltató oldal erős igény fogalmazott meg ennek kapcsán, amely következtében az egész csomag vállalkozási adózást érintő részéből "vissza kéne táncolni".

Oszkó Péter továbbra is fenntartja azon véleményét, hogy a hosszú távú cél az iparűzési adó kivezetése a rendszerből.

Hanganyag: Kaputa Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×