eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Gráf: 33 milliárd forintot vonnak el a mezőgazdaságtól a válság miatt

A mezőgazdaságban gazdálkodók 33 milliárd forinttal kevesebb állami támogatásban részesülhetnek 2009-ben a válság hatásainak csökkentése érdekében hozott kormányzati megszorítások miatt - mondta Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter hétfőn a kormányszóvivői tájékoztatón.

Gráf József kiemelte: az ország stabilitásának megteremtése érdekében hozott intézkedések ellenére az idén sem csökken, sőt, kis mértékben emelkedik is az ágazat európai uniós támogatása 2008-hoz képest. A forint árfolyamgyengülése miatt az összes - uniós és magyarországi - mezőgazdasági támogatás várhatóan 258 milliárd forint lesz 2009-ben, szemben az előző évi 233 milliárd forinttal.

A költségvetési intézkedéseket részletezve a miniszter aláhúzta: az idén nem fizetik ki a gazdálkodóknak az úgynevezett gabona-, olajos magvak, fehérje és rostnövények után járó nemzeti kiegészítést, azaz a top-up-ot.

Kiemelte: az agrártárca célja a kiemelt növények (a gabona, az olajos magvak, a fehérje és rostnövények), valamint az állattartás támogatásának növelése, a föld alapú támogatások szinten tartása, ezzel is javítva a mezőgazdaság jelenleg egyenlőtlen szerkezeti eloszlását.

Gráf József megjegyezte: a minisztérium intézményeiben 4 milliárd forintot takarítanak meg, amelyeket nem a gazdálkodóktól, hanem a tárca rendezvényeitől, illetve támogatott eseményeitől vonnak el.

Hangsúlyozta: az agrártárca 2010. január 1-ig elhalasztja az egységes agrártámogatási rendszer (SPS) bevezetését, mivel a folyamatban lévő alkotmánybírósági vizsgálat mintegy 800 millió euró uniós támogatás kifizetését veszélyezteti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×