eur:
389.6
usd:
364.5
bux:
68197.65
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lehet, hogy csak 600 forintot ér az OTP-részvény?

Alulsúlyozásra minősítette le, és 2,600 forintos célárfolyammal látta el az OTP részvényeit a Morgan Stanley. Hasonlóan járt a MOL is, amelynek két héttel ezelőtti vételre való felminősítést szerdán már le is minősítette a UBS.

"Közép-kelet európai bankok: jó okkal olcsó" - ezzel a címmel közölt szerdán elemzést a Morgan Stanley a szektorról, így az OTP-ről is.

"A jövőbeli eredménytermelő képesség alapos vizsgálata alapján kevés az ok a rövid távú optimizmusra" - írják az elemzők az OTP részvényekről, mivel úgy látják, hogy mind a négy profit driver (finanszírozás, tőkeszerkezet, eszközportfólió és deviza) tovább gyengülhet, mielőtt stabilizálódna. Ronny Rehn és Hadrien De Belle elemzők fejlődői piaci csapdának (value trap) tartják a bankot.

Az elemzés konklúziója egyenlő súlyozásról alulsúlyozásra történő leminősítés és 2.600 forintos célárfolyam, melynek alapján a két szakértő azt mondja: a magyar bankrészvények piacán "korai még a zavarosban halászni".

A 2009-es EPS várakozás mindössze 468 forint a Morgan Stanley-nél és a 2010-es is mindössze 500 forint, a bank a szakértők szerint legközelebb csak a 2011-ben fizethet osztalékot.

A magyar bank mellett az elemzők a Raiffeisen részvényeit is alulsúlyozásra javasolják, miközben az Erste papírjait felminősítették egyenlő súlyozásra a kapott állami tőkeinjekció miatt.

Az OTP esetében 4 szcenáriót vázol fel az MS:

1) Bull - 5 százalék esély

Az OTP továbbra is hozzáfér a forrásokhoz és a régiós piacok továbbra is magas marzs mellett nagy volumennel nőnek. Ekkor az OTP 6.750 forintot érhet.

2) Alap - 45 százalék esély

A banki fundamentumok romlanak. A növekedés és a marzsok csökkennek, a portfolióminőség romlik, költségkontrollal nem lehet ellensúlyozni ezen negatív változtatásokat. Ekkor az OTP 3.500 forintot érhet.

3) Bear - 35 százalék esély

A makrokörnyezet romlik, a forint gyengül, a fedezetlen devizaadósok gondba kerülnek. A költségek az infláció mellett elszállnak, 9 százalékos Tier 1-hoz 1,6 milliárd euró értékben kell új tőke. Ekkor az OTP 1.700 forintot érhet

4) Extreme Bear - 15 százalék esély

Extra nagy válság. 1997-hez hasonló devizagyengülés, hatalmas trading veszteségek, erősen romló portfolióminőség, eltűnő tőke. Ekkor az OTP 600 forintot ér.A MOL-részvényt is leminősítették

A két héttel ezelőtti vételre való felminősítést követően szerdán már le is minősítette a MOL részvényeit a UBS, melynek oka, hogy az olajcég részvényeinek árfolyama csaknem elérte a befektetési bank célárát. Az ajánlás ennek megfelelően már csak semleges.

Az elemző szerint az elmúlt egy hét 58 százalékos árfolyam növekedésében elsősorban a magyar piac csökkenő kockázata, valamint a forint erősödése játszotta a főszerepet. A szakértő azonban nem módosította a MOL papírok célárfolyamát, mivel a magyar makrogazdasági és a globális olajipari várakozásai nem változtak.

A UBS az egyszerű finomítókkal rendelkező cégeket preferálja a régióban a komplex finomítókkal rendelkezőkkel szemben (utóbbi csoportba tartozik a MOL is). A befektetési bank top pickje ennek megfelelően a Tupras.

A MOL 5.6-os EV/EBITDA és 7.8-as P/E rátán forog, ami 7, illetve 15 százalékos diszkontot jelent az európai szektortársakhoz képest, ugyanakkor EV/DACF alapon 59 százalékos prémium tapasztalható a legközvetlenebb versenytárs, az OMV részvényeihez képest (PE alapon 45 százalékos a prémium). A UBS így az OMV részvényeit preferálja a MOL papírjaival szemben.

Címlapról ajánljuk
Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Erőszakba torkollottak a diáktüntetések Amerika-szerte

Az Egyesült Államokban zajló, Gáza-párti diáktüntetések közepette több száz embert letartóztatott a rendőrség. New Yorkban rohamrendőrök hatoltak be egy egyetemi campus egyik épületébe, Los Angelesben két ellentábor csapott össze a rendőrök felvonulása előtt.

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 15:53
×
×
×
×