eur:
401.42
usd:
371.17
bux:
73990.26
2024. október 21. hétfő Orsolya

Erősödik a tőzsde és a forint

Csaknem 6 százalékos erősödéssel, 16306 ponton nyitott a Budapesti Értéktőzsde. Erősen kezdtek a vezető nyugat-európai tőzsdemutatók is.

Az OTP-részvények kereskedését rögtön nyitás után felfüggesztették, miután a bankpapír értékének növekedése meghaladta a 10 százalékot. A részvényt nyitáskor 4.490 forinton jegyezték, ez 12,25 százalékos emelkedést jelent a hétfői záróértékhez képest, most 9,8 százalékos pluszban áll.

A vezető részvények közül a Magyar Telekom másfél, a MOL 4,3, a Richter pedig 1,7 százalékot erősödött.

A forint a nemzetközi piaci hangulat és a magyar inflációs adat hatására erősödött; a budapesti bankközi devizapiacon fél tízkor 250 forint 50 fillért kértek egy euróért.

Erősen nyitottak a nyugat-európai tőzsdemutatók is. Mintegy 15 perccel a kereskedés elindítása után a londoni FTSE 100 indexe 4,6 százalékos emelkedéssel 4450 ponton állt, a frankfurti DAX30 mutatója 3,7 százalékkal 5257 pontra nőtt.

Ugyanekkor a válogatott európai részvények FTSEurofirst 300 indexe 4 százalékkal 974,80 pontra erősödött. A mutató hétfőn rekord mértékben, 10,1 százalékkal emelkedett.

Hétfőn New Yorkban a 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 11 százalékkal nőtt, kedden reggel pedig erősödéssel zártak az ázsiai tőzsdék a kínai értékpiacot leszámítva, amely 2 százalékot meghaladó veszteséggel zárt.

A piaci szereplők reményei szerint fordulópont állt be a válságban, elsősorban a kormányok támogatási programjainak a hatására. Az állami mentőövek, és az a várakozás, hogy sikerült túljutni a nehezén, különösen a pénzügyi papírok felé tereli a befektetők figyelmét - mondta a német Helaba bank elemzője.

Címlapról ajánljuk

Hatott az Airbnb-tiltás Terézvárosban – máris megmozdult az ingatlanpiac

Nőtt a kínálat és csökkentek a négyzetméterárak azt követően, hogy Terézvárosban megtiltották a rövid távú lakáskiadást. Bár a szabályozás csak 2026 januárjától lép életbe, a tipikusan ilyen célokra fenntartott ingatlanok négyzetméterára 5 százalékkal csökkent – mondta az InfoRádióban az Ingatlan.com vezető elemzője. Balogh László hozzátette: a kerületben 2700 olyan ingatlan található, amelyet erre a célra használnak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.22. kedd, 18:00
Szabados Richárd
a Nemzetgazdasági Minisztérium kis- és középvállalkozások fejlesztéséért és technológiáért felelős államtitkára
Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Gyengén indították a hetet a tőzsdék

Felemás hangulatban indult a kereskedés hétfőn az európai tőzsdéken, de a délelőtti bizonytalankodás után a koradélutáni órákra lefordultak a vezető indexek, és a tengerentúlon is esett a piac. Az ázsiai részvénypiacokon a kínai tőzsde emelkedett ma, a befektetők a kínai jegybankra figyelnek az élénkítő lépések közepette, ezen kívül egy német ipari termelői infláció érkezett délelőtt. A hét már a vállalati eredményekről is szól, viszont fontosabb negyedéves gyorsjelentés hétfőn nem lesz kereskedési időben. Itthon a hét eseménye az MNB kamatdöntése lesz kedden. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint változatlanok maradhatnak a kamatok, a Magyar Nemzeti Bank holnapi ülésén aligha folytatja a kamatcsökkentést. Hasonló témákkal is foglalkozunk a november 6-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Jelentkezés és regisztráció itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 21. 21:53
×
×
×
×