eur:
389.35
usd:
361.72
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Tovább egyeztet a Gazprom és Ukrajna a gázról

Folytatják az egyeztetéseket az orosz-ukrán gázvita rendezéséről. Az orosz Gazprom jelezte: ha nem sikerül megállapodni, akkor kedden - közép-európai idő szerint 9 órakor - leállítja az Ukrajnába irányuló gázszállítások egy részét.

Tovább egyeztetnek a Gazprom és Ukrajna a kelet-európai országba irányuló gázszállítások vitás pontjairól. Az orosz energiaipari vállalat közölte: ha nem sikerült megállapodniuk, akkor kedden reggel leállítja szállításai egy részét.

Vasárnap az ukrán miniszterelnök első helyettese azt mondta: Kijev hajlandó kifizetni a Gazpromnak másfél milliárd dolláros adósságát, ha az ukrán Naftogaz közvetlenül az orosz cégtől, a közvetítők kizárásával vásárolhatja meg a földgázt.

Julia Timosenko ukrán kormányfő szerint a közvetítő cégek miatt növekszik a gáz ára, és kifogásolta azt is, hogy a drágulás ellenére nem emelték az ukrán területen átszállított orosz gáz tranzitdíját.

Két éve, 2006 elején rövid időre leállt az Európai Unióba Ukrajnán keresztül eljutó gáz továbbítása az akkori orosz-ukrán gázvita miatt.

Alekszej Miller, a Gazprom vezetője Veres János pénzügyminiszternek pénteken Moszkvában azt mondta: a magyarországi gázszállításokat nem befolyásolja az újabb konfliktus.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 12:45
×
×
×
×