eur:
387.81
usd:
357.7
bux:
68089.84
2024. május 17. péntek Paszkál

Szárnyal a szlovák gazdaság

Továbbra is szárnyal Szlovákia gazdasága, mivel a második negyedévben is jó eredményeket produkált az ország.

Szlovákia bruttó hazai összterméke a második negyedévben a korábban jelzett 9,2 százalék helyett 9,4 százalékkal nőtt, az első félévi növekedési ütem pedig elérte a 9,2 tized százalékot.

Ez a második leggygorsabb növekedési ütem az Európai Unión belül, ennél gyorsabban csupán Lettország gazdasága növekszik.

A Szlovák Statisztikai Hivatal legfrissebb elemzése szerint az ország gazdasága gyors és egészséges növekedést produkál.

A gazdasági szakemberek úgy vélik, a növekvő belső fogyasztáson és az exporton alapuló GDP növekmény nem okoz egyensúlyzavarokat a gazdaságban, nem fokozza az inflációs nyomást és a folyó fizetési mérleg számára sem jelent kockázatot.

Elemzők szerint a pozitiv fejlődés a korábbi nagyberuházások eredménye. Az autóipar és az elektrotechnikai ágazat hozzárult a munkanélküliség folyamatos csökkenéséhez, állandóan növekszik a foglalkoztatottság, az átlagkereset már lasssan meghaladja a 20 ezer koronát és ez érződik a belső fogyasztáson is.

A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek a mostani csúcsteljesitmány 2007 második felében némileg csökken majd és a lassulás várhatóan 2008-ban és 2009-ben is folytatódni fog ám a GDP növekedés a következő években így is 7 és 8 százalék között várható. Tavaly 8,3 százalékos GDP növekedést mértek Szlovákiában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×