eur:
389.31
usd:
363.01
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

OMV: "Amit mi ajánlunk, az a legjobb megoldás"

A MOL a finomításban, az OMV viszont a gázüzletben, a kutatás-termelésben és a petrolkémiában jobb - egyebek mellett ezzel indokolta az InfoRádiónak adott interjúban Wolfgang Ruttenstorfer, az osztrák olajvállalat elnök-vezérigazgatója, miért tartanák célszerűnek a két cég együttműködését.

A legjobb forgatókönyv az, ha gyorsan sikerül megállapodni a MOL-lal az együttműködésről - mondta az OMV elnök-vezérigazgatója az InfoRádiónak arra a kérdésére, hogy a cég által felvázolt lehetséges szcenáriók között melyik a legideálisabb.

Értelemszerűen a legrosszabb az, ha nem jön létre az együttműködés - mondta Wolfgang Ruttenstorfer.

"Természetesen nem zárhatjuk ki egy harmadik befektető megjelenését a térségben. Amit mi ajánlunk, az a legjobb megoldás, nemcsak a MOL, a vállalat menedzsmentje, a részvényesek, és a kormány számára is. A két cég együttműködése révén olyan erő jöhet létre, amely képes globális szerepvállalásra" - fogalmazott az InfoRádiónak az OMV elnök-vezérigazgatója.

"A Nabucco és az adriai projekt talán a két legfontosabb, melyek megvalósításában talán kézenfekvő volna a két vállalat együttműködése. Ugyanakkor az egyesülést követően a jelenleginél nagyobb volumenű kutatás-termelési programok megvalósítására lehet képes az egyesült társaság" - jelentette ki Wolfgang Ruttenstorfer.

"A MOL rendkívül jó a finomításban, a pozsonyi és a százhalombattai finomítók is nagyon magas színvonalúak" - tette hozzá az OMV első embere, aki szerint ugyanakkor az osztrák cég a kutatás-termelésben, a gázüzletben és a petrolkémiában jobb pozíciókkal rendelkezik.

A két vállalat kombinációja ezért mindenképpen egy erősebb szervezetet eredményeznek - állította az InfoRádiónak Wolfgang Ruttenstorfer.Korábban az InfoRádióban a MOL elnök-vezérigazgatója azt mondta: a két vállalat fúziója nem növelné az új cég hatékonyságát, de a verseny megszűnését jelentené a régióban. Hernádi Zsolt hozzátette: a magyar olajtársaság egyedül is teljesíteni tudja a 2010-ig vállalt stratégiáját.

Az olajtársaság vezetője elmondta: a magyar államnak nemcsak joga, hanem kötelessége is, hogy minősítse egy ilyen méretű, stratégiai és nemzetbiztonsági kockázati szempontból fontos vállalat tulajdonosi átszerveződését. További részletek itt!

Gyurcsány: ma hatékonyság szempontjából a MOL jobb

Nem állnak oroszok az OMV MOL-t célzó felvásárlási törekvése mögött, de külföldi állami cég egyébként sem szerezhet jelentős tulajdonrészt a magyar stratégiai vállalatokban - mondta a miniszterelnök az InfoRádiónak júliusban adott interjúban. Gyurcsány Ferenc úgy véli: a kormány az elmúlt években hatékonyan lobbizott Moszkvában a MOL érdekében.

"Nagyon sok független elemző azt mondja, hogy ma hatékonyság szempontjából a MOL jobb vállalat, mint az osztrák vetélytárs, azaz már csak azért sem szabad tétlenül nézni az osztrák felvásárlási szándékot, mert itt nem egy hatékony vállalat próbál meg felvásárolni egy kevésbé hatékonyat, hanem éppen fordítva" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc az InfoRádiónak adott interjúban, melynek teljes szövegét ide kattintva olvashatja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×