eur:
388.46
usd:
360.5
bux:
68568.49
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Megválik presztízsmárkájától az amerikai óriás

Svéd és brit lapértesülések szerint a Ford arra készül, hogy eladja a Volvót.

Egy göteborgi lap és a Financial Times is megírta, hogy a Ford eladná a Volvo autógyárat. A Ford csoport 1999-ben hat és fél milliárd dollárért vette meg a Volvót, amely jelenleg az amerikai autógyár presztízsmárkáit összefogó Premier Automotive Group része.

Ebbe a csoportba tartozik az anyamárkán kívül a Jaguar, a Rover, a Land Rover és a Volvo. Ezen kívül a Fordnak egyharmadnyi tulajdonrésze van a japán Mazdában is, és az amerikai piacra szánt modelleket közösen gyártják egy michigani gyárban.

A tavalyi pénzügyi évben a Ford 160 milliárd dolláros árbevétel mellett 12 milliárdos veszteséget termelt és autóipari elemzők szerint a cég kilátásai nem túl jók. Maga a vállalat sem hiszi, hogy 2009 előtt újra nyereségesek tudnának lenni.

Tavaly decemberben a Ford 25 milliárd dollárra bővítette hitelkeretét, a keret mögé pedig biztosítékként gyakorlatilag minden jelentős tulajdonát oda kellett állítsa. Akkor Bill Ford, a cég jelenlegi elnöke azt mondta, hogy a csőd szóba sem jöhet.

A Volvót is magába foglaló presztízsmárka-csoport tavaly 327 millió dolláros veszteséggel zárt, de hogy ebből mennyi volt a svéd márka része, azt csak a Fordnál tudják, ugyanis nem hozzák nyilvánosságra az egyes márkák pénzügyi teljesítményét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×