eur:
389.63
usd:
361.98
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Lemond a Világbank elnöke

Paul Wolfowitz, a Világbank elnöke június 30-i hatállyal távozik posztjáról - jelentette be a pénzintézet egy közleményben. Henry Paulson pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Paul Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia.

Június 30-i hatállyal távozik posztjáról a Világbank elnöke - közölte a pénzintézet, melynek 24 tagú igazgatótanácsa hétfőn elfogadta egy belső vizsgálat eredményét.

Eszerint Paul Wolfowitz megsértette a bank etikai szabályait, amikor pozícióját felhasználva járt közben élettársának előmenetele és fizetésemelése ügyében a banknál.

A 63 éves amerikai politikus távozásának módjáról már napok óta egyeztettek. Az igazgatótanács most tudatta: elfogadták Paul Wolfowitz közlését, miszerint "erkölcsösen, jóhiszeműen cselekedett, abban a szellemben, hogy az intézmény érdekeit szolgálja".

Henry Paulson pénzügyminiszter a hír kapcsán bejelentette, azonnal egyeztetéseket kezd Paul Wolfowitz lehetséges utódáról, hangsúlyozva, hogy a világbanki elnök kinevezési jogának amerikai kézben kell maradnia.

Az amerikai védelmi miniszter korábbi helyettesét sokan az iraki háború egyik kitalálójának tekintik. Paul Wolfowitzot 2005-ben nevezte ki George Bush amerikai elnök a Világbank élére, az európai országok már akkor rosszallták a döntést.

A Fehér Ház a néhány hete kipattant etikai botrány után is védte Paul Wolfowitzot, aki mindvégig tagadta, hogy vétséget követett volna el. A banki alkalmazottak szövetsége és az európai országok azonban lemondását követelték azon az alapon, hogy viselkedésével aláásta a Világbank hitelét.

George Bush kelletlenül fogadta a lemondás hírét, mint mondta, szívesebben látta volna, ha Paul Wolfowitz marad az elnök. Egyúttal közölte, hamarosan megnevezi az utódjelöltet - számolt be Tony Fratto fehér házi szóvivő.

A lemondást ismertető világbanki nyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az igazgatótanács a botrány nyomán arra a következtetésre jutott: meg kell újítani az 1945-ben alapított 185 tagú intézmény irányításának rendszerét. A testület pénteken tárgyal ez ügyben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×