eur:
389.12
usd:
361.04
bux:
68088.94
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Bekebelezték a Nagy Testvért és az Áll az alkut!

Elkelt a korábban Magyarországon is sugárzott Big Brother valóságshow-t megalkotó Endemol televíziós társaság. A vevő egy nemzetközi konzorcium, amelynek egyik tagja a Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök tulajdonában lévő Mediaset.

Az eladó spanyol Telefonica legfeljebb a veszteség minimalizálásának örülhet, a dotcom-lufi csúcsán ugyanis 5,5 milliárd eurót fizetett ki az Endemolért, míg most 3,5 millió eurót kap érte.

A vevő konzorciumot a Goldman Sachs befektetési bank vezeti, és tagja a holland milliárdos John de Mol is. Utóbbi személye azért érdekes, mert ő alapította az Endemolt, és négy évig azután is kreatív igazgatóként dolgozott a vállalatnál, hogy 2000-ben eladta a Telefonicának. Az ezután létrehozott cége birtokolja egyebek mellett a holland labdarúgó-bajnokság közvetítési jogait.

Az Endemol leginkább az 1999-ben megalkotott Big Brother valóságshow-ról ismert, amelynek licencét a hollandiai siker után a világ számos országában értékesítették. A cég nevéhez fűződik a Magyarországon korábban Áll az alku? címmel sugárzott műsor formátuma is.

Ellenszélben

A vevők közül ugyanakkor Silvio Berlusconi a legismertebb, akinek Mediaset nevű cége az egyik legnagyobb televíziós társaság Olaszországban és Spanyolországban.

Az Endemolban szerzett részesedés lehetővé teszi új piacok megszerzését a Mediaset számára, amire szüksége is lehet: Olaszországban egy olyan törvényjavaslat készül, amely megtiltja, hogy egyetlen televíziós hálózat 45 százaléknál nagyobb részesedéssel rendelkezzen a tévés hirdetési piacon.

A Mediaset elnöke, Fedele Confalonieri áprilisban azt mondta, hogy a törvény elfogadása esetén a vállalatnak le kell mondani jelenlegi piaci részesedésének harmadáról.

A kérdés nem választható el Silvio Berlusconi politikai karrierjétől, hiszen a volt kormányfőt számtalanszor vádolták azzal, hogy politikai célokra használta fel médiabirodalmát. Márpedig most a politikai ellenfél, a Romani Prodi által összekovácsolt baloldal kormányoz Olaszországban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×