eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Pesszimista jóslat: magyar euró csak 2030-ban?

Kiábrándító eredményekre jut az Európai Központi Bank friss tanulmánya Magyarország euróövezeti csatlakozási esélyeivel kapcsolatban. A két cseh közgazdász által jegyzett írás megállapításai szerint a kelet-közép-európai régió országai a kritériumokat aligha teljesítik a következő néhány évben.

A tanulmány egy régóta ismert közgazdasági jelenségre hívja fel a figyelmet: nagyon nehéz megfelelniük az eurócsatlakozási feltételeknek olyan országoknak, amelyek gyorsan növekednek és gazdaságuk jelentős javuláson megy keresztül - kommentálta a tanulmányt a portfolio.hu elemzője.

Madár István hozzátette: a visegrádi országok ezek közé tartoznak. Egyszerre kell eleget tenniük az alacsony infláció és a stabil nemzeti valuta kritériumának, miközben termelésük jelentősen bővül. A cseh közgazdászok szerint ez 2025-ra, 2030-ra teljesülhet.

A tanulmány szerint Magyarország 2025-re érheti el a 15 régi tagállam fejlettségi szintjét.

Az elemző szerint, bár a dokumentum készítői a jelenlegi tendenciákból indultak ki, azzal azonban nem számoltak, hogy megfelelő gazdaságpolitikával egy ország vezetése akár "erőszakkal" is megfeleltetheti saját országát a kritériumoknak.

Például úgy csökkenti az inflációt, hogy elhalasztja a hatósági áremeléseket - tette hozzá Madár István.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×