eur:
385.49
usd:
355.11
bux:
67866.13
2024. május 22. szerda Júlia, Rita

Minden körülmények között erkölcstelen

Magyarországon a lakosság több mint fele minden körülmények között erkölcstelennek tartja a kenőpénzt. A Gfk Európa korrupciós klímájáról évente elkészített tanulmányából ugyanakkor az is kiderül, hogy az EU 25-ben mért 76 százalékos arányhoz képest Magyarországon csupán 47 százalék nyilatkozott úgy: soha nem ad csúszópénzt.

Magyarország azon országok közé tartozik, ahol a legkevesebben vélekedtek úgy: növekedett a korrupció az elmúlt években - hangsúlyozta a Gfk Hungária Piackutató Intézet igazgatója. Kozák Ákos azonban rámutatott arra is, hogy Magyarország korrupciós indexével az európai középmezőnybe tartozik, és nagyjából egy szinten van Szlovákiával, illetve Csehországgal.

Azzal kapcsolatban, hogy kinek kell a korrupció ellen harcolnia, a volt szocialista országok kissé paternalistább hozzáállást tanúsítanak, mint a nyugati államok. Magyarországon 100 emberből 82 gondolja úgy, hogy ez az állam feladata, míg Nyugat-Európában ez csak 78 százalék.

Magyarország egyébként az egyik legelfogadóbb nemzet, ha a korrupcióról, a csúszópénzről van szó - mondta Kozák Ákos, aki szerint a magyarok gyakorlatilag elfogadják, hogy ez hozzátartozik a mindennapi élethez. A legtöbben ugyanis azt válaszolták, hogy adnak valamilyen formában csúszópénzt, akár hálapénz formájában, akár csak úgy, hogy nem kérnek számlát a szerelőtől.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

Sándor Ildikó: ma már virtuális közösséget is alkotnak a néptánchagyományok ápolói

A folklorizmus világát igyekeznek megismerni és megérteni a mindenkori kultúra teremtés szándékával – erről beszélt az Inforádió Aréna című műsorában Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője. A műsorban szó esett a verbunkos tánctípusról, ami egy kulturális örökségi elem, a legényközösségek önmegélésének volt az eszköze.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×