INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Jövőre a tervezettnél is jobban csökkenhet a hiány

Infostart

Az idei évre már nem várható kiemelkedő hiánycsökkentés, jövőre azonban nem kizárt, hogy a tervezettnél jobban le tudja szorítani a költségvetési hiányt a kormány - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az OTP Bank elemzési központjának igazgatója.

Vojnits Tamást pozitívumként emelte ki, hogy kormány most már igyekszik kezelni az államháztartás hiányát.

A szakember hangsúlyozta, hogy az ikerdeficit, vagyis az egyszerre jelentkező külső és belső hiány finanszírozása szinte mindig a külső adósság emelkedéséhez vezet, ahogy ez most is történt.

Idén még nem, dejövőre jelentős lehet a hiánycsökkentés

Vojnits Tamás arról is beszélt, hogy számításaik szerint az idei évben kiemelkedő hiánycsökkenés már nem várható az Új egyensúly programtól, mert még bizonytalan egyes intézkedések bevezetésének ideje.

A 2007-es évben ugyanakkor a tervezett 1000 milliárdosnál nagyobb, akár 1100 milliárd forintos megtakarításra is lehet számítani.

Főleg a bevételekre támaszkodik a csomag


Bár Gyurcsány Ferenc a napokban kitartott amellett, hogy az idén 50-50 százalék az intézkedési csomag bevételi és kiadási megoszlása, jövőre pedig 60-40 százalékra módosul ez az arány a bevételi oldal javára, Vojnits Tamás szerint az 1100 milliárdból csaknem 900 milliárd bevétel-növekedésből, bő 200 milliárd pedig kiadáscsökkentésből származik majd.

Az OTP Bank Rt. elemzési központjának igazgatója azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek csak a közvetlen hatások.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018