eur:
393.01
usd:
367.24
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Jövőre a tervezettnél is jobban csökkenhet a hiány

Az idei évre már nem várható kiemelkedő hiánycsökkentés, jövőre azonban nem kizárt, hogy a tervezettnél jobban le tudja szorítani a költségvetési hiányt a kormány - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában az OTP Bank elemzési központjának igazgatója.

Vojnits Tamást pozitívumként emelte ki, hogy kormány most már igyekszik kezelni az államháztartás hiányát.

A szakember hangsúlyozta, hogy az ikerdeficit, vagyis az egyszerre jelentkező külső és belső hiány finanszírozása szinte mindig a külső adósság emelkedéséhez vezet, ahogy ez most is történt.

Idén még nem, dejövőre jelentős lehet a hiánycsökkentés

Vojnits Tamás arról is beszélt, hogy számításaik szerint az idei évben kiemelkedő hiánycsökkenés már nem várható az Új egyensúly programtól, mert még bizonytalan egyes intézkedések bevezetésének ideje.

A 2007-es évben ugyanakkor a tervezett 1000 milliárdosnál nagyobb, akár 1100 milliárd forintos megtakarításra is lehet számítani.

Főleg a bevételekre támaszkodik a csomag


Bár Gyurcsány Ferenc a napokban kitartott amellett, hogy az idén 50-50 százalék az intézkedési csomag bevételi és kiadási megoszlása, jövőre pedig 60-40 százalékra módosul ez az arány a bevételi oldal javára, Vojnits Tamás szerint az 1100 milliárdból csaknem 900 milliárd bevétel-növekedésből, bő 200 milliárd pedig kiadáscsökkentésből származik majd.

Az OTP Bank Rt. elemzési központjának igazgatója azonban felhívta arra is a figyelmet, hogy ezek csak a közvetlen hatások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×