INFORÁDIÓ
2022. augusztus 17. szerda
Jácint

Akár valutaválságot is okozhat az elhúzódó bizonytalanság

Infostart

Ha a hosszú távú befektetők megelégelik a bizonytalanságot, és hirtelen kivonják tőkéjüket Magyarországról, akár valutaválság is bekövetkezhet. Ezeknek a befektetőknek a bizalmát kell megőrizni - hangsúlyozta az InfoRádió Aréna című műsorában Vojnits Tamás, az OTP Bank Rt. elemzési központjának igazgatója.

Az OTP elemzői azt valószínűsítik, hogy a jegybank egy további, körülbelül 100 bázispontnyi emelésre kényszerülhet az év hátralévő részében, bizonytalan azonban, hogy ez milyen ütemben fog megtörténni - mutatott rá Vojnits Tamás.

A pénzintézet elemzési központjának igazgatója szerint nem zárható ki, hogy a forint tovább gyengül még egy darabig, de ez elsősorban egy pénzügyi kockázati kérdés, nem a gazdaság versenyképességével hozható összefüggésbe.

"Végső soron csak az a kérdés, hogy a hosszú távú pénzügyi befektetők bizalmát, türelmét hogyan sikerül menedzselni ezzel a kamatpolitikával" - hangsúlyozta Vojnits Tamás, kiemelve, hogy több mint 10 milliárd euró viszonylag gyorsan kivonható portfolió tőke van Magyarországon, és ezek a befektetések rendkívül fontosak a fizetési mérleg finanszírozása szempontjából.

Az elemző szerint ennek a pénznek a jelentős hányada olyan hosszú távú befektető, aki évek óta Magyarországon tartja a pénzét, és jó eséllyel még itt is szándékozik tartani. Az ő magatartásuk tehát kulcsfontosságú olyan szempontból, hogy mi lesz a forinttal.

"Az ő bizalmukat kell megőrizni, és akkor nem lesz baj az árfolyammal. Ellenkező esetben akár valutaválság is bekövetkezhet, ha hirtelen megelégelik a bizonytalanságot és sok pénzt kivonnak" - figyelmeztetett Vojnits Tamás.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018