INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Padlóra küldhetik a turizmust a megszorítások

Infostart / InfoRádió
Jelentősen rontja a magyar turizmus versenyképességét az áfa-emelés és a többi kiigazító intézkedés - mondta az InfoRádióban a Magyar Szállodaszövetség elnöke. Az Európai Unió tagállamai közül csak négyben éri el a 15 százalékot a szállodai szolgáltatások forgalmi adója.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke az áfa-emelés ágazatra gyakorolt hatásairól azt mondta: nagyon nehezen tudják kigazdálkodni, és különösen a kisvállalkozásokat érinti súlyosan.

Az áfa-emelés, kiegészülve a szolidaritási adóval, az energiaárak növekedésével, a természetbeni juttatásokat és az egészségpénztárakat érintő szigorításokkal, halmozottan sújtja a szállodaipart - hangsúlyozta Kapócsy Andrea.

Romló versenyképesség

A szakember számításai szerint a turisztikai vállalkozások költségei 20-30 százalékkal emelkednek, miközben a piac évente legfeljebb két százalékos áremelést tolerál.

Kapócsy Andrea hozzátette: mindez jelentősen rontja a magyar szállodaipar versenyképességét, hiszen az uniós tagállamok közül mindössze négyben terhelik 15 százalékos vagy nagyobb forgalmi adóval a szállodai szolgáltatásokat, a többi országban 10 százalékkal, vagy ennél is kevesebbel.

A Magyar Szállodaszövetség elnöke úgy véli: az áfa-emelés miatt a kisvállalkozások újra a feketegazdaság felé fordulnak majd.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk