eur:
389.35
usd:
361.66
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Lehet, hogy kevés lesz ez az áfaemelés is?

A jelenleg 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével nem biztos, hogy hozzájut a költségvetés a várt bevételhez - véli az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. A Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke szerint nem is lehet pontosan tudni mekkora plusz bevételt jelent az államnak az áfaemelés, mivel a Pénzügyminisztérium nem hozza nyilvánosságra a pontos számításokat.

Vadász Iván, az adótanácsadók egyesületének alelnöke az InfoRádióban elmondta: a várható többletbevétel kérdésében kénytelenek a szaktárca 30 milliárdos becslésére alapozni, mivel a Pénzügyminisztériumnak megvan az a "rossz szokása", hogy a bejelentett adómódosítások mellé adatokat nem tesz közzé.

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint ráadásul egyáltalán nem biztos, hogy a 20 százalékos áfakulcs 3 százalékpontos emelésével hozzájut a költségvetés a várt bevételhez.

Míg ugyanis az élelmiszerkereskedelemben az éles verseny és a kisebb árrés miatt az áfakulcs változása jobban érvényesül a fogyasztói árakban, addig például az iparcikkek körében lehet, hogy az emelés egy részét lenyelik a kereskedők. Főleg akkor, ha csökken a lakosság vásárlóereje és nő az árverseny - derült ki Vámos György szavaiból.

Pontos felmérés nincs arról, hogy kit hogyan érint az áfaváltozás

A Pénzügyminisztérium a '90-es évek végén csinált egy felmérést arról, hogy melyik társadalmi csoport milyen áfakulcsú termékeket, szolgáltatásokat fogyaszt elsősorban, de azóta ilyen nem készült - mondta Vadász Iván, a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesületének alelnöke, hozzátéve, hogy így csak sejtésekre lehet alapozni.

Az utóbbiak alapján azonban az adótanácsadók egyesületének alelnöke - más szakemberekhez hasonlóan - úgy véli, hogy az alacsonyabb jövedelműeknek kedvező, ha a 15 százalékos kulcs nem elkedik 20 százalékra, ebbe tartoznak ugyanis az élelmiszerek és sok közszolgáltatás, például a tömegközlekedés is.

Vannak olyan iparágak is, amelyeknek ez létkérdés lehet - hangsúlyozta Vadász Iván, példáként említve az idegenforgalmat és a vendéglátást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Készül a német költségvetés, ami válságba lökheti a koalíciót

Május második napjáig adott határidőt a német pénzügyminiszter a minisztériumoknak a jövő évi költségvetés tervezetére vonatkozó kívánságaik előterjesztéséhez. A szabad demokrata Christian Lindner ugyanakkor már korábban utalt arra, hogy a fő "kívánságot" a szigorú megtakarítások jelentik. Ugyanakkor mindhárom koalíciós párt, a szociáldemokrata SPD, a Zöldek Pártja és a miniszter pártja, a liberális FDP is ragaszkodik ahhoz, hogy az általuk képviselt "vörös vonalakat" nem lehet átlépni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×