eur:
393.81
usd:
365.09
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Timosenko újratárgyalná a gázárat

Julia Timosenko leendő ukrán miniszterelnök az Oroszországgal kötött, nagy vitát kiváltó gázár megállapodás felülvizsgálatát akarja.

Miután Oroszország az év elején három napra elzárta a gázcsapokat Ukrajna beleegyezett, hogy közel kétszer annyit fizet majd a földgázért, mint korábban.

Mindkét fél elégedetlen az akkor kötött megállapodással és Moszkva még jobban szeretné emelni az árat.

Julia Timosenko, akit tavaly azután menesztettek a miniszterelnöki posztról, hogy összeveszett Juscsenkó elnök tanácsadóival folyamatosan azért kampányolt, hogy Kijev kevesebbet fizessen Oroszországnak.

Timosenko olcsóbb gázt akar

Timosenko hamarosan visszatér a hatalomba, miután a "Narancsos forradalom" három pártja több hónapig tartó tárgyalások után koalíciós megállapodást kötött.

A volt és leendő miniszterelnök azt mondta tudósítóknak, hogy visszatérése után egyik legfontosabb feladatának tekinti majd a megállapodás felülvizsgálását.

Ukrajna Oroszországból importálja földgázszükségletei döntő részét. Jelenleg 95 dollárt fizet 1000 köbméterért, szemben a tavalyi 50 dollárral.

Két tűz között a Gazprom

A Gazprom orosz energetikai cég ugyanakkor eredetileg több, mint 200 dollárt akart. Végül azonban beleegyezett abba, hogy olcsóbb, türkmén gázzal kevert fűtőanyagot szállít.

Türkmenisztán közben fenyegetőzni kezdett, hogy korlátozza szállításait a Gazprom felé, amennyiben az nem fizet nagyobb felvásárlási árat. Mindez fenyegeti az Ukrajnával kötött megállapodást.

Oroszország korábban azt mondta, hogy a nyáron újra lehet tárgyalni az egyezményt, ezt azonban Kijev akkor még tagadta.

A januári gázvita fennakadást okozott a Nyugat-Európába irányuló gázszállításokban, ami az energiabiztonság felülvizsgálatára késztette az Európai Uniót.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×