INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Timosenko újratárgyalná a gázárat

Infostart / InfoRádió
Julia Timosenko leendő ukrán miniszterelnök az Oroszországgal kötött, nagy vitát kiváltó gázár megállapodás felülvizsgálatát akarja.

Miután Oroszország az év elején három napra elzárta a gázcsapokat Ukrajna beleegyezett, hogy közel kétszer annyit fizet majd a földgázért, mint korábban.

Mindkét fél elégedetlen az akkor kötött megállapodással és Moszkva még jobban szeretné emelni az árat.

Julia Timosenko, akit tavaly azután menesztettek a miniszterelnöki posztról, hogy összeveszett Juscsenkó elnök tanácsadóival folyamatosan azért kampányolt, hogy Kijev kevesebbet fizessen Oroszországnak.

Timosenko olcsóbb gázt akar

Timosenko hamarosan visszatér a hatalomba, miután a "Narancsos forradalom" három pártja több hónapig tartó tárgyalások után koalíciós megállapodást kötött.

A volt és leendő miniszterelnök azt mondta tudósítóknak, hogy visszatérése után egyik legfontosabb feladatának tekinti majd a megállapodás felülvizsgálását.

Ukrajna Oroszországból importálja földgázszükségletei döntő részét. Jelenleg 95 dollárt fizet 1000 köbméterért, szemben a tavalyi 50 dollárral.

Két tűz között a Gazprom

A Gazprom orosz energetikai cég ugyanakkor eredetileg több, mint 200 dollárt akart. Végül azonban beleegyezett abba, hogy olcsóbb, türkmén gázzal kevert fűtőanyagot szállít.

Türkmenisztán közben fenyegetőzni kezdett, hogy korlátozza szállításait a Gazprom felé, amennyiben az nem fizet nagyobb felvásárlási árat. Mindez fenyegeti az Ukrajnával kötött megállapodást.

Oroszország korábban azt mondta, hogy a nyáron újra lehet tárgyalni az egyezményt, ezt azonban Kijev akkor még tagadta.

A januári gázvita fennakadást okozott a Nyugat-Európába irányuló gázszállításokban, ami az energiabiztonság felülvizsgálatára késztette az Európai Uniót.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk