INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hogyan lehet olcsóbb az internet?

Infostart / InfoRádió
További versenyhelyetet akar teremteni az internetszolgáltatás piacán a Nemzeti Hírközlési Hatóság. Bár Magyarországon a szélessávú (ADSL) internet díja a legtöbb helyen már nem magasabb, mint az Unió más országaiban, van még néhány terület, ahol még mindig drága a böngészés. Pataki Dániel, az NHH elnöke az InfóRádiónak elmondta, hogy most versenybe hozzák a kis szolgáltatókat is.

A Nemzeti Hírközlési Hatóság bevezeti az úgynevezett "retail-mínuszos" árazást, ami a nagykeresekedelmi árak meghatározása a kiskereskedelmi árakból. Ez arról szól, hogy biztosít egy 15-30 százalékos árrést a versenyző szolgáltatóknak a volt monopolszolgáltatók területén - mondta Pataki Dániel.

A kisebb területeken is legyen verseny

Az illetékes azt várja, hogy az olyan kisebb területeken - tehát a Hungarotel, Invitel, Monortel és Emitel területén -, ami az ország mintegy 15 százaléka, ugyanaz az árcsökkenés valósul meg a lépéssel, mint ami az ország 85 százalékában. Ez azt jelenti, hogy átlag ötezer forintos ADSL kiskereskedelmi ár jöjjön létre.

Pataki Dániel hozzátette: ez eddig azért nem valósult meg, mert nagyon kevés a szereplő, tehát míg a Magyartelekom területén akár 18 kiskereskedelmi ADSL-szolgáltató van, addig vannak olyan területek, ahogy csak 2-3, vagy lehet, hogy csak egy. "És ez az a szabályozás, amely reményeink szerint megteremti azt a feltételrendszert, melynek nyomán új belépők is megjelenjenek ezen a piacon".

Az ország nagy részén "európai" árak vannak

Az NHH abban bízik, hogy az új szabályozás a nagykereskedelmi oldalon teremt lehetőséget, hiszen egy új versenyzőnek megteremti az esélyt, hogy az ott lévő monopolszolgáltató áraihoz képest 15-30 százalékos árréssel kapjon nagykereskedelmi szolgáltatást, tehát be tudjon lépni a piacra. A monopolszolgáltatókat ugyanis kötelezik, hogy elérést ennek megfelelő áron értékesítsék.

Az ország mintegy 80 százalékában az 512 kbit/s-es elérés az körülbelül 5 ezer forint, ezek az árak európai uniós összehasonlításban már megállják a helyüket - tette hozzá Pataki Dániel.


A címlapról ajánljuk