INFORÁDIÓ
2022. augusztus 11. csütörtök
Tiborc, Zsuzsanna

Itt a Nokia Siemens!

Infostart

A Nokia és a Siemens bejelentette, hogy egyesítik hálózati berendezéseket gyártó cégeiket és ezzel az év második nagy horderejű fúziója történik meg a távközlési piacon.

Az új cég, a Nokia Siemens Networks fele-fele részben lesz a két telekommunikációs óriás tulajdona és a tavalyi adatok alapján a kettőnek együtt 15,8 milliárd dolláros árbevétele volt.

Egyik fél sem kívánta nyilvánosságra hozni az üzlet pénzügyi részleteit, de a Wall Street Journal úgy tudja, több mint 31 milliárd dollár értékű fúzióról van szó.

Az elemzőket egyébként nem lepte meg a hír, hiszen az Alcatel és a Lucent áprilisi fúziója után csak idő kérdése volt, hogy a Nokia hogyan és mikor lép.

Már februárban rebesgették

A finn cégnek az első negyedév végén 9 milliárd eurós készpénz-tartaléka volt és többször is jelezte, hogy aktív részese akar lenni a távközlési szektor legújabb konszolidációs hullámának.

Német üzleti lapok már februárban arról írtak, hogy a Siemens tárgyalt a Nokiával hálózati berendezéseket gyártó leányvállalata eladásáról, ám akkor az üzlet a jelek szerint azért hiúsult meg, mert a Nokiát csak a Siemens mobil hálózati részlege érdekelte.

Az egyesült cég egy súlycsoportba kerül a világ vezető hálózati berendezés-gyártójával, a Ciscoval és a már említett Alcatel-Lucenttel.

Elbocsátások

A két cég évi másfél millárd eurós megtakarítást vár a fúziótól a következő négy évben. Ennek része az is, hogy az összesen 60.000 alkalmazottjuk 10-15 százalékát elbocsátják.

Elemzők szerint a fúzió a megtakarítások szempontjából mindenképpen ésszerű lépés volt, ám arra nem számítanak, hogy a két másik nagy rovására növelni tudná piaci részesedését.

Az új cég székhelye Finnországban lesz, legnagyobb regionális központja pedig a Siemens főhadiszállásán, Münchenben.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018