INFORÁDIÓ
2022. január 20. csütörtök
Fábián, Sebestyén

A Fitch megerősítette a K&H bank minősítését

Infostart

A múlt heti leminősítés után kedden megerősítette a magyar Kereskedelmi és Hitelbank Rt. (K&H) besorolásait a Fitch Ratings, a tulajdonosváltási szándék bejelentése nyomán, jelentette az MTI.

A holland ABN Amro bankcsoport hétfőn jelentette be, hogy 510 millió euróért eladja a K&H Bankban lévő 40,2 százalékos részét a fő részvényesnek, a belga KBC csoportnak.

Az ügyletet várhatóan a jövő év első negyedében zárják; az ügylet zárása után a K&H Bank 99,6 százaléka lesz a KBC-é.

A legnagyobb európai hitelminősítő, a Fitch Ratings kedden Londonban bejelentette, hogy megerősíti a K&H Bank "A" szintű hosszú futamú, "F1" rövid távú, "D" egyéni és 1-es - vagyis a legjobb - tulajdonosi támogatási osztályzatát.

A Fitch a múlt héten, Magyarország múlt heti leminősítését követően minősítette le a A pluszról a jelenlegi A-ra a magyar bank hosszú távú adóskockázati besorolását.

A Fitch december 6-án sorolta át a magyar szuverén küladósságot az elsőrendű A mínusz adóskockázati szintről a már csak közepes befektetői - spekulatív elemeket is tartalmazó - BBB pluszra, a tartósan magas államháztartási hiányra hivatkozva, amely az indoklás szerint valószínűtlenné teszi a 2010-es eurócsatlakozást.

A Fitch emellett az addigi "A plusz"-ról "A"-ra minősítette le az úgynevezett országkockázati plafont, amely a hitelminősítő néhány éve bevezetett osztályzati módszere alapján lehetővé teszi, hogy a kelet-európai országokban működő, külföldi stratégiai tulajdonban lévő kereskedelmi adósság-kibocsátók működési országuk szuverén adósosztályzatánál legfeljebb két szinttel magasabb besorolást kaphassanak, tükrözve, hogy esetleg jobb a tőkepiaci megítélésük, mint azé az országé, amelyben működnek.

Ez teszi lehetővé a K&H Bank továbbra is elsőrendű, "A" szintű - vagyis a "BBB plusz" szuverén magyar osztályzatnál két fokkal magasabb - hosszú távú besorolását, amelyre a múlt heti országplafon-leminősítés után vitte le a Fitch a pénzintézet osztályzatát az addigi "A plusz"-ról.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018