eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán
Nyitókép: Forrás: Pixabay

Új törvényjavaslat kerülhet a parlament elé: véget vetnének a hangos zenének a koncerteken

Hallásromlással fenyegeti a fiatalokat a zenés rendezvények többsége, ezért a szakma törvényi szabályozást sürget. Hacki Tamás fül-orr-gégész, foniáter azt mondta az InfoRádióban, hogy többek közt a jegyeken is jelezni kellene, milyen zajkategóriába esnek a koncertek, melyek alatt mérni kellene a hangerőt a szakember szerint.

Az egymást követő fiatal generációk hallása egyre rosszabb – mondta az InfoRádióban Hacki Tamás fül-orr-gégész. Mint fogalmazott, egyes fiatalok és felnőttek „úgy rontják a hallásukat a szabadidejükben, ahogy csak akarják”. A foniáter szerint emiatt szigorúbb szabályozásra lenne szükség, és ennek érdekében immár tíz éve folyamatosan egyeztet a fül-orr-gégészeti klinikákkal a Magyar Tudományos Akadémia Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága, valamint a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.

Az elmúlt évtizedben kidolgoztak egy komplett szabályozási rendszert, és szeretnék, ha a parlament elé kerülnének a javaslataik.

Jelentős problémáról van szó, melynek negatív következményei is lehetnek, ugyanis a zajártalom okozta halláskárosodás maradandó. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint 2030 után a halláskárosodás lesz az egyik leggyakoribb fogyatékosság a világon.

Hacki Tamás hozzátette: a kedvezőtlen folyamat visszafordítható, de csak akkor, ha az adott személy még nincs kitéve folyamatos zajártalomnak. Azonban figyelmeztetett: minél többször hallgatunk nagyon hangos zenét valamilyen zenelejátszó eszközön vagy rendezvényen, annál nagyobb az esély arra, hogy kumulálódnak a zajártalmak, ami

a legrosszabb esetben a hallószervünk végérvényes károsodásához is vezethet.

Az egyetemi tanár úgy véli, a szervezőknek plakátokon, az interneten, valamint a jegyeken is fel kellene tüntetniük, hogy milyen zajkategóriába esik a zenés rendezvényük, amely alatt a foniáter szerint folyamatosan mérni kellene a hangerőt. Az emberek az ilyen figyelemfelhívó eszközök révén pontos képet kaphatnának arról, hogy káros-e számukra az éppen tapasztalt hangerő.

Hacki Tamás tájékoztatása szerint a törvénytervezet zaj-, idő- és korosztályi kategóriákat írna elő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Kiderült, hol jutnak hozzá a magyarok az egyik kedvenc befektetésükhöz

Érdekes tanulmánnyal rukkolt elő a napokban az európai alapkezelőket tömörítő szervezet, az Efama. Ebből kiderül, hogy a magyarok leginkább a banki értékesítési hálózatokon keresztül veszik az egyik kedvenc befektetésüknek számító befektetési alapokat, de a banki hálózat túlsúlya Európa egészénél megfigyelhető. Érdekes, hogy míg Európában a különböző alapkezelők alapjainak hozzáférést kínáló, nyílt alapforgalmazó platformok egyelőre szerény piaci részesedést hasítanak ki maguknak, itthon ez a második legnépszerűbb értékesítési csatorna.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×