eur:
391.21
usd:
365.43
bux:
68079.87
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: Pixabay

Újabb veszély fenyeget: nagyobb autó, drágább parkolás

A párizsi lakosság többsége támogatja, hogy a városi terepjárók tulajdonosai fizessenek magasabb parkolási díjat, ha már nagyobb és szennyezőbb járművel járnak.

Egy friss közvélemény-kutatás szerint Párizs lakosainak 61 százaléka egyetért a súlyalapú parkolási díj bevezetésével, a SUV-ok parkolási díjának megemelésével. Az egyetértés aránya 70 százalékos, ha a bevételt a közlekedés javítására fordítják vissza és a helyi lakosok mentességet kapnak - írja a Pénzcentrum. A felmérést az OpinionWay készítette a Tiszta Városok Kampány nevű nemzetközi civil összefogás megbízásából.

Az eredmény szerint a párizsiak 56 százaléka negatív véleménnyel van a városi terepjárókról:

legfőképpen a túlzott területfoglalást kifogásolják, de a légszennyezésben játszott szerepükkel, a magas szén-dioxid-kibocsátásukkal és a balesetveszélyességükkel is elégedetlenek.

Mint írja a portál, a tét nagy, ugyanis a SUV-ok akár 20 százalékkal több üzemanyagot is fogyaszthatnak, mint a kisebb személyautók, ütközéskor pedig 30 százalékkal növelik a gyalogosok és kerékpárosok halálozási kockázatát. Emellett a súlyukból adódóan a gumikopásból eredő, egészségkárosító mikroszemcse-kibocsátásuk is magasabb.

A párizsiak általában is támogatják a járművek, különösen a nehéz autók szabályozását, 59 százalékuk szerint összességében korlátozni kellene az autók számát a városban.

Idén február 4-én tartanak népszavazást Párizsban arról, hogy háromszorosára emeljék az 1,6 tonna feletti dízeles, benzines és hibrid autók, valamint a 2 tonna feletti elektromos autók parkolási díját (a lakásuk közelében parkolók mentességet élveznének). Ha a lakosság ezt megszavazza, a SUV-ok órás parkolási díja a központi kerületekben 6 euróról 18 euróra emelkedne, a külső kerületekben pedig 4-ről 12 euróra.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett  – Ukrajnai háborús híreink kedden

Egyetlen fegyvertípustól szenved az orosz haderő, Ocseretine is elesett – Ukrajnai háborús híreink kedden

Az orosz harctéri veszteségek legalább felét az ukrán drónok okozzák, főleg az FPV kamikaze-drónok, de mellettük komoly gondot okoznak az aknagránátokat dobáló „bombázódrónok” is – állítja az egyik nagyobb orosz háborús Telegram-csatorna harctéri forrásokra hivatkozva. Ukrán források vasárnap este három donbaszi falu elvesztését ismerték el, ugyanakkor geolokáció alapján nagyon úgy néz ki, hogy ennél jelentősen mélyebben törték át az orosz csapatok a frontvonalat. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 19:45
×
×
×
×