eur:
389.47
usd:
361.64
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Crying blonde woman with headache  sits hunched over a table, her face filled with sorrow. Water and pills near on the table
Nyitókép: Olga Rolenko/Getty Images

Minden hasznos információ egy helyen – nagy segítséget kapnak a fejfájósok

A fejfájás kisokosnak köszönhetően bárki megtudhatja, milyen típusú fejfájása lehet, kaphat-e gyógyszeres kezelést és milyen szakemberhez kell fordulnia.

Fejfájás kisokost állított össze a Magyar Fejfájás Társaság. A fejfajaskisokos.hu oldalon tünetleírások, gyakorlati tanácsok éppúgy megtalálhatók, mint a migrénről elterjedt tévhitek cáfolatai, vagy a szakértők által kidolgozott fejfájásnapló is.

Miközben Magyarországon mintegy 1,2 millió ember él migrénnel, a hazai 30 fejfájáscentrumban csak 20-25 ezer embert kezelnek korszerű terápiákkal.

A Magyar Fejfájás Társaság elnöke azt mondta az InfoRádióban, statisztikai adatok alapján a magyar emberek ugyanannyira fejfájósak, mint más európai országok lakosai. Az éves előfordulási gyakoriság 15 százalék körül van. Kerényi Levente egyértelműsítette: a sokak által ismert és a legtöbbeknél jelentkező migrén elsődleges fejfájás. Ezeknél a típusoknál „jól kézzel fogható eltérés” nem mutatható ki a fejfájás hátterében, amit koponyavizsgálatok is bizonyítottak. Hozzátette: a fejfájás nemcsak egy tünet, hanem betegség is, aminek egyeseknél valamilyen genetikai háttere lehet. Ha van egy migrénre hajlamos ember, akkor annak a családjában másnál is könnyen kialakulhat ez a betegség. Ugyanakkor figyelembe kell venni a külső tényezőket is, amik ugyancsak „provokálhatják ezeket a panaszokat”. Ilyen befolyásoló tényező, állapot lehet

  • a kialvatlanság,
  • a rendszertelen táplálkozás,
  • a kevés folyadékfogyasztás,
  • a stressz,
  • az időjárás-változás
  • vagy a nőknél a menstruációs ciklus.

Kerényi Levente azt tapasztalja, hogy a magyar emberek többsége fejfájás esetén nem fordul szakemberhez, hanem inkább gyorsan bekap valamilyen pirulát. Akinél csak néhány havonta jelentkeznek panaszok, elegendő lehet a fájdalomcsillapítók használata, viszont

annak a betegnek, akinek havonta vagy akár hetente többször van migrénes fejfájása, ajánlott egy orvos felkeresése, esetleg egy konzultációra való jelentkezés.

A szakember közölte: a migrén súlyos fejfájás, ilyenkor a fény vagy bármilyen hang is nagyon zavarhatja a beteget, jelentkezhet hányinger vagy akár hányás is kísérheti az erős görcsöket. Az igazán komoly fejfájás órákon át tart, négy órától akár egészen három napig. „Az ilyen betegek sokszor csak sötét szobában fekve tudják átvészelni ezt a fejfájást, kiesve a munkából, a családi életből, a mindennapi aktivitásból” – magyarázta Kerényi Levente.

Mint mondta, ebben az esetben a szokásos fájdalomcsillapítók nem igazán szoktak működni, a gyakori használatuk pedig mellékhatásokat is okozhatnak. Felhívta a figyelmet, hogy mindazok, akiknek ilyen panaszaik vannak, mindenképpen menjenek el fejfájás szakrendelésre. Sajnos a legtöbben erre nem mutatnak hajlandóságot.

Minden információ, tanács egy helyen elérhető

A Magyar Fejfájás Társaság a többi között éppen emiatt tette elérhetővé az emberek számára a fejfájás kisokost, ami nevéből adódóan természetesen elsősorban a fejfájásban szenvedő betegeknek szól. A kezdeményezés célja, hogy az érintettek megfelelő, szakemberek által közölt információkhoz, tanácsokhoz tudjanak hozzájutni a megelőzés vagy a fájdalmak megszüntetése érdekében.

A kisokosnak köszönhetően a betegek többek közt megtudhatják, milyen típusú fejfájásuk lehet, van-e lehetőség gyógyszeres kezelésre, hol és pontosan milyen szakemberektől kaphatnak segítséget. Tájékozódhatnak a fejfájáscentrumokról, azok érhetőségéről és rendelési idejéről, illetve időpontot is lehet kérni.

„Gyakorlatilag nincs olyan ember, akinek időnként ne fájna a feje, vagy ne lenne olyan közvetlen ismerőse, rokona, akinek ilyen panaszai vannak, ezért a hozzátartozók számára is nagyon hasznos lehet a kisokos” – mondta a Magyar Fejfájás Társaság elnöke.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×