eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay

Több mint egymillió magyar migrénes, mégsem fordulnak orvoshoz

A migrén a derékfájás után a második leggyakoribb munkaképtelenséget okozó betegség a világon. Az érintettek 16 százaléka krónikus migréntől szenved, vagyis esetükben az erős fejfájásos napok száma havonta 15-nél is több. Ertsey Csaba neurológus azt mondta, Magyarországon több mint egymillióan szenvednek migréntől.

Magyarországon több mint harminc közfinanszírozott fejfájáscentrum működik, a nemzetközi felmérések szerint azonban az érintettek több mint fele nem fordul orvoshoz. A migrén rendkívül gyakran jelentkező fejfájás, világszerte a lakosság körülbelül 14 százaléka szenved tőle. Magyarországon több mint egymillió migrénesről tudnak.

Ertsey Csaba azt mondta az InfoRádióban, ha valakinek erős féloldali, görcsös fejfájása van és nincsen hányingere, de a fájdalmak közben a fények vagy a zajok zavarják, akkor az illetőről már elmondható, hogy migrénes.

A migrén valamennyi korosztálynál jelentkezhet, ugyanakkor fiatal és idősebb korban ritkábban fordul elő. Leggyakrabban a kamaszkortól kezdhetik el érezni a fiatalabbak.

A 15 és 40 év közötti korcsoportban minden negyedik nő migrénes.

A neurológus tájékoztatása szerint a migrén önálló fejfájás, ami azt jelenti, hogy nem valamilyen más betegség váltja ki, hanem direkt idegrendszeri működészavarról van szó.

„Több mint 120 olyan gént ismerünk, melyekből ha a rossz verziót kapjuk, akkor nagyobb eséllyel alakul ki migrénünk” – közölte a Magyar Fejfájás Társaság vezetőségi tagja. Hozzátette: valószínűleg a különböző gének mintázatán múlik az, hogy migrénesek leszünk-e, mint ahogy az is, hogy kinek mi hozza elő a fejfájást. Ezek lehetnek külső és belső tényezők, étel, ital, stressz vagy különböző hormonális változások.

Kérdés, hogy kérnek-e valódi segítséget az orvosoktól az emberek, vagy inkább a házipatikájukhoz fordulnak. Ertsey Csaba szerint általánosnak mondható jelenség, hogy a páciensek rengetegféle vény nélkül kapható gyógyszert vagy valamelyik családtagtól, ismerőstől kapott, korábban vénnyel kiváltott készítményt kipróbálnak, mielőtt eljutnak egy orvosi rendelőbe. A Swiss Medical Fejfájáscentrum vezetője úgy látja, a migrénnel egészen mostanáig nagyon kevesen fordultak orvoshoz, amit komoly problémának tart.

„Érdemes tudni, hogy bármennyire is kellemetlen, a migrén nagyon jól kezelhető fejfájás, és megfelelő gyógyszerekre van szükség a megszüntetése érdekében.”

Hazai adatok ugyan nincsenek, de külföldi kutatások szerint a migrénesek körülbelül fele sosem keres fel a fejfájása miatt orvost. A hazai fejfájáscentrumok listáját meg lehet tekinteni a www.migreninfo.hu oldalon.

Ertsey Csaba azt tanácsolja, ha migrénre van gyanú vagy más kellemetlen, visszatérő fejfájás gyötör bennünket, mindenképpen keressünk fel szakembert.

Sokat segíthet a fejfájásnapló vezetése,

amiben nemcsak a jelentkező migréneket, hanem minden más fejfájást fel lehet tüntetni, rendszerezni. Elsősorban a fejfájás erősségét és a kísérő tüneteket, azok időtartamát és a kezelési tapasztalatokat érdemes felírni. Később a jegyzeteket lehet egyeztetni orvossal, tehát nagyon hasznos a naplóvezetés.

A neurológus meglátása szerint a migrénesek többek közt azért sem fordulnak orvoshoz, mert nem mindenki ismeri fel, hogy ilyen betegsége, fájdalma van. Mint mondta, a köztudatban az terjedt el, hogy ha valakinek nagyon erősen fáj a feje és ez hányásba torkollik, akkor migrénes. Ez részben igaz, de előfordulhatnak másféle olyan fejfájások is, amelyek pontosan ugyanolyan erősek vagy még erősebbek és ugyancsak hányással járnak.

A másik lényeges szempont, hogy a migrénesek körülbelül 40 százaléka tapasztal a fejfájás kapcsán hányást. „A mérések szerint az érintettek 60 százalékánál nem jelentkezik hányás, emiatt ők maguk valószínűleg nem ismerik fel, hogy ez a fejfájás voltaképpen migrén” – mondta Ertsey Csaba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×