eur:
381.2
usd:
354.2
bux:
58669.83
2023. december 11. hétfő Árpád
Selling delicious fresh ice cream by weight in a shop window, background, delicious
Nyitókép: Henadzi Pechan/Getty Images

Lassan luxuscikk lesz – itt a nagy fagylaltkörkép

Sokan már nem engedhetik meg maguknak, hogy egyszerre több gombóc fagylaltot vegyenek.

Országszerte elkezdődött a fagylaltszezon. Korábban az Infostarton írtuk, hogy az alapanyagárak drágulása, az energiaszámlák emelkedése és a munkaerőhiány is megnehezíti a szektor működését Európa-szerte.

Tavaly egy gombóc fagylalt átlagos ára 400-450 forint volt, idén a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke szerint 10-15 százalékos áremelkedés várható, tehát átlagosan 440-520 forintot kell fizetnünk egy gombócért, és még így sem emelik olyan mértékben a fagylalt árát, mint ahogy azt az alapanyagárak drágulása megkövetelné.

Az egyik salgótarjáni cukrászda vezetője azt mondta,

a tavalyi évhez képest náluk ötven forinttal emelkedett a fagylalt ára.

Jelenleg négyszáz forint egy gombóc, míg a cukormentes 450 forint – írja a nool.hu.

Az egyik pécsi cukrászda tulajdonosa arról beszélt az RTL Híradónak, hogy az alapanyag- és energiaárak növekedése miatt a fagylalt is jelentősen drágul idén. Annak ellenére szeretnék tartani az árakat, hogy az egyes alapanyagok ára folyamatosan változik: az Olaszországból behozott gyümölcspüré flakonja ezer forinttal drágult egy év alatt. Sok cukrászdának ráadásul tízszeresére emelkedett az energiaszámlája.

Budapesten, egy elegáns piacnál működő cukrászdában 490 forint a sima fagyi és 590 a cukormentes.

A Pénzcentrum szerint tavaly a Balatonnál a kedvezőtlen körülmények miatt nagyobb volt az áremelés a fagylalt árában: amíg 2021-ben 300-350 forint körül volt a legtöbb helyen egy gombóc ára, 2022-ben az átlagos ár valahol 400-450 forint körül volt. A balatoni fagylaltárak tehát átlagosan 440-520 forint körül alakulhatnak idén.

fotó: Infostart
fotó: Infostart

Olaszországban – szezon előtt – négy gombóc (pontosabban lapátka) fagylalt ára 7-8 euró volt, ami mostani árakon 2600-3000 forintnak felel meg. Tapasztalatunk szerint ez érzékelhetően nagyobb adag, mint négy gombóc magyar fagylalt. Az ízről pedig nem érdemes vitát nyitni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.11. hétfő, 18:00
Bendarzsevszkij Anton
az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány szakmai igazgatója, a posztszovjet térség szakértője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×