eur:
389.48
usd:
365.92
bux:
55376.1
2023. szeptember 24. vasárnap Gellért, Mercédesz
Nyitókép: Pexels

Savanyú az élet a cukrászdákban, de tömeges csőd még nincs

Az elmúlt évtizedben 725 új cukrászdát jegyeztek be, és egyre több a magyar alapítású, kis manufaktúra. A legtöbb vállalkozás a mennyiségek csökkentésével és az árak emelésével próbálja átvészelni a mostani időszakot.

"Az elmúlt években egyre inkább megnőtt a magyar alapítású, kis, manufakturális alapokon működő társaságok száma, amelyek európai színvonalon magas minőséget képviselnek" – mondta az InfoRádióban Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

A 2008-as gazdasági válság nagy hatással volt a hazai cukrászdákra és a cukrásziparra. Számos üzlet bezárt, sokan módosították addigi tevékenységi körüket. A vállalkozók száma 2010 után élénkülni kezdett az ágazatban, és az elmúlt bő egy évtized során 725 új cukrászdát jegyeztek be Magyarországon.

A jelenlegi válság és előtti a pandémiás időszak miatt

leginkább az energiaáraknak emelkedése, illetve az infláció fokozódása nehezíti a cukrászdák tevékenységét.

A legtöbb vállalkozás igyekszik tartani a korábbi árakat, a megszokott minőséget, mindazonáltal sokan a mennyiségek csökkentéséről és az árak emeléséről is döntöttek.

Az elmúlt hónapokban több ikonikus cukrászda bezárt, de Szigethy-Ambrus Nikoletta szerint tömeges csődök még nincsenek, és több nagy cukrászda bezárását nem a jelenlegi helyzet, hanem sokkal inkább egy összetettebb, komplex probléma okozta.

Édességeink külföldön

Az elemző szerint külföldön legnépszerűbb magyar cukrászipari termékek között van a csokoládé: 2021-ben 243 millió dollár értékben exportáltunk. Jégkrémből 157 millió dollárnyit, cukorkából pedig 95,6 millió dollár értékben szállítottunk európai, illetve más országokba. Az elsődleges piac ebben a szektorban az Európai Unió, illetve a többi európai ország.

Érdekesség, hogy csokoládét Indiába, Törökországba és Kanadába is exportálunk, jégkrémet Ausztráliába és Izraelben, cukorka- és drazsétermékeket pedig jelentős mennyiségben szállítunk Japánba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Emelkedőben Valter Attila, de lehet-e belőle világsztár?

Történelmi triplázás: a Valter Attilát a soraiban tudó Jumbo-Visma a Giro és a Tour után a Vueltát is behúzta idén, ráadásul egyéniben a dobogó mindhárom fokára a holland csapat kerekesei állhattak fel. Eisenkrammer Károlyt, a Tour de Hongrie főszervezőjét kérdeztük arról, hogy a magyarnak milyen kilátásai vannak így.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.09.25. hétfő, 18:00
Szlávik János
főorvos, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
2023. szeptember 24. 10:51
×
×
×
×