eur:
392.81
usd:
365.44
bux:
66607.35
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pexels

Savanyú az élet a cukrászdákban, de tömeges csőd még nincs

Az elmúlt évtizedben 725 új cukrászdát jegyeztek be, és egyre több a magyar alapítású, kis manufaktúra. A legtöbb vállalkozás a mennyiségek csökkentésével és az árak emelésével próbálja átvészelni a mostani időszakot.

"Az elmúlt években egyre inkább megnőtt a magyar alapítású, kis, manufakturális alapokon működő társaságok száma, amelyek európai színvonalon magas minőséget képviselnek" – mondta az InfoRádióban Szigethy-Ambrus Nikoletta, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője.

A 2008-as gazdasági válság nagy hatással volt a hazai cukrászdákra és a cukrásziparra. Számos üzlet bezárt, sokan módosították addigi tevékenységi körüket. A vállalkozók száma 2010 után élénkülni kezdett az ágazatban, és az elmúlt bő egy évtized során 725 új cukrászdát jegyeztek be Magyarországon.

A jelenlegi válság és előtti a pandémiás időszak miatt

leginkább az energiaáraknak emelkedése, illetve az infláció fokozódása nehezíti a cukrászdák tevékenységét.

A legtöbb vállalkozás igyekszik tartani a korábbi árakat, a megszokott minőséget, mindazonáltal sokan a mennyiségek csökkentéséről és az árak emeléséről is döntöttek.

Az elmúlt hónapokban több ikonikus cukrászda bezárt, de Szigethy-Ambrus Nikoletta szerint tömeges csődök még nincsenek, és több nagy cukrászda bezárását nem a jelenlegi helyzet, hanem sokkal inkább egy összetettebb, komplex probléma okozta.

Édességeink külföldön

Az elemző szerint külföldön legnépszerűbb magyar cukrászipari termékek között van a csokoládé: 2021-ben 243 millió dollár értékben exportáltunk. Jégkrémből 157 millió dollárnyit, cukorkából pedig 95,6 millió dollár értékben szállítottunk európai, illetve más országokba. Az elsődleges piac ebben a szektorban az Európai Unió, illetve a többi európai ország.

Érdekesség, hogy csokoládét Indiába, Törökországba és Kanadába is exportálunk, jégkrémet Ausztráliába és Izraelben, cukorka- és drazsétermékeket pedig jelentős mennyiségben szállítunk Japánba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×