eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nyitókép: Pixabay

Hatodik éve ugyanabban az országban a legboldogabbak az emberek

A Gallup évről évre rangsorolja a világ országait legboldogabbtól a legboldogtalanabbig, egy északi állam pedig következetesen elviszi az aranyérmet.

Immár hatodik éve Finnország a legboldogabb ország a Földön, és a dobogó első három fokára csak északi állam került fel, ami igazán figyelemreméltó.

De a többi skandináv ország Dánia, Svédország és Norvégia, valamint Izland is mind nagyon jól teljesítenek. Az értékelés szempontjai a következők voltak: az egészségben várható élettartam, az egy főre jutó GDP, társadalmi védőháló, az alacsony korrupció, a nagylelkűség és az életre vonatkozó legfontosabb döntések meghozatalának szabadsága. A ktatók szerint ezek mind hozájárulnak az emberek boldogságához.

A járvány sem tört meg az embereket

Azoknak is van oka ugyanakkor az idei jelentést olvasva optimistának lenni, aki nem skandináv államban élnek: a járvány előtti időszakhoz képest negyedével növekedett a nagylelkűség jelenléte világszerte.

"A másokkal szembeni jóindulat, különösen az idegenek segítése, amely 2021-ben drámaian megnőtt, 2022-ben is magas maradt"

- mondta John Helliwell, a World Happiness Report egyik szerzője a CNN-nek adott interjújában.

Mindezen felül örömhír, hogy nem tudott bennünket boldogtalanabbá tenni a Covid sem. A 2020 és 2022 közötti életértékelések "figyelemre méltóan rugalmasak" voltak a jelentés szerint, a globális átlagok lényegében megegyeztek a világjárványt megelőző három évvel.

"Még ezekben a nehéz években is kétszer olyan gyakoriak voltak a pozitív érzelmek, mint a negatívak, és a pozitív társadalmi támogatás érzése kétszer olyan erős volt, mint a magányé" - fogalmazott a jelentés sajtóközleménye.

Ukrajnára is odafigyeltek

A jelentés, amely az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának kiadványa, több mint 150 országban élő emberek globális felméréseinek adataira támaszkodik. Az országok boldogsági rangsorát az előző három év - jelen esetben 2020 és 2022 - közötti átlagos életértékelésük alapján állították fel. A pandémiát követően sokan elgondolkodtak életrükről is, megfontolták, mihez is akarnak visszatérni.

Érdemes a lista alsóbb régióiba került országokkal si foglalkozni: a lista legvégén Afganisztán áll a 137. helyen. Libanon pedig eggyel előtte, a 136. helyen áll. Oroszország ukrajnai inváziója mindkét országot a világ figyelmének középpontjába helyezte a 2022-es jelentés megjelenésekor: az adatok szerint az ukrajnai jólét természetesen visszaesett, de "az ukrajnai szenvedések és károk nagyságrendje ellenére az életminőségi értékelések 2022 szeptemberében magasabbak maradtak, mint a 2014-es krími annexiót követően, amit most a közös cél, a jóindulat és az ukrán vezetésbe vetett bizalom erősebb érzése támogat" - áll a jelentésben.

A felmérés szerint 2022-ben

mindkét országban nőtt a kormányukba vetett bizalom,

"de Ukrajnában sokkal inkább, mint Oroszországban", az az oroszországi vezetés ukrán támogatottsága pedig nullára csökkent. Az idei rangsorban Oroszország a 70., Ukrajna pedig a 92. helyen áll.

Az élmezőny így fest

A lista húsz legelőkelőbb helyére ezek az országok kerültek:

  1. Finnország
  2. Dánia
  3. Izland
  4. Izrael
  5. Hollandia
  6. Svédország
  7. Norvégia
  8. Svájc
  9. Luxemburg
  10. Új-Zéland
  11. Ausztria
  12. Ausztrália
  13. Kanada
  14. Írország
  15. USA
  16. Németország
  17. Belgium
  18. Csehország
  19. Egyesült Királyság
  20. Litvánia
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 17:23
×
×
×
×