eur:
383.99
usd:
354.05
bux:
68846.13
2024. május 26. vasárnap Evelin, Fülöp
Nyitókép: Pixabay

Hatodik éve ugyanabban az országban a legboldogabbak az emberek

A Gallup évről évre rangsorolja a világ országait legboldogabbtól a legboldogtalanabbig, egy északi állam pedig következetesen elviszi az aranyérmet.

Immár hatodik éve Finnország a legboldogabb ország a Földön, és a dobogó első három fokára csak északi állam került fel, ami igazán figyelemreméltó.

De a többi skandináv ország Dánia, Svédország és Norvégia, valamint Izland is mind nagyon jól teljesítenek. Az értékelés szempontjai a következők voltak: az egészségben várható élettartam, az egy főre jutó GDP, társadalmi védőháló, az alacsony korrupció, a nagylelkűség és az életre vonatkozó legfontosabb döntések meghozatalának szabadsága. A ktatók szerint ezek mind hozájárulnak az emberek boldogságához.

A járvány sem tört meg az embereket

Azoknak is van oka ugyanakkor az idei jelentést olvasva optimistának lenni, aki nem skandináv államban élnek: a járvány előtti időszakhoz képest negyedével növekedett a nagylelkűség jelenléte világszerte.

"A másokkal szembeni jóindulat, különösen az idegenek segítése, amely 2021-ben drámaian megnőtt, 2022-ben is magas maradt"

- mondta John Helliwell, a World Happiness Report egyik szerzője a CNN-nek adott interjújában.

Mindezen felül örömhír, hogy nem tudott bennünket boldogtalanabbá tenni a Covid sem. A 2020 és 2022 közötti életértékelések "figyelemre méltóan rugalmasak" voltak a jelentés szerint, a globális átlagok lényegében megegyeztek a világjárványt megelőző három évvel.

"Még ezekben a nehéz években is kétszer olyan gyakoriak voltak a pozitív érzelmek, mint a negatívak, és a pozitív társadalmi támogatás érzése kétszer olyan erős volt, mint a magányé" - fogalmazott a jelentés sajtóközleménye.

Ukrajnára is odafigyeltek

A jelentés, amely az ENSZ Fenntartható Fejlődési Megoldások Hálózatának kiadványa, több mint 150 országban élő emberek globális felméréseinek adataira támaszkodik. Az országok boldogsági rangsorát az előző három év - jelen esetben 2020 és 2022 - közötti átlagos életértékelésük alapján állították fel. A pandémiát követően sokan elgondolkodtak életrükről is, megfontolták, mihez is akarnak visszatérni.

Érdemes a lista alsóbb régióiba került országokkal si foglalkozni: a lista legvégén Afganisztán áll a 137. helyen. Libanon pedig eggyel előtte, a 136. helyen áll. Oroszország ukrajnai inváziója mindkét országot a világ figyelmének középpontjába helyezte a 2022-es jelentés megjelenésekor: az adatok szerint az ukrajnai jólét természetesen visszaesett, de "az ukrajnai szenvedések és károk nagyságrendje ellenére az életminőségi értékelések 2022 szeptemberében magasabbak maradtak, mint a 2014-es krími annexiót követően, amit most a közös cél, a jóindulat és az ukrán vezetésbe vetett bizalom erősebb érzése támogat" - áll a jelentésben.

A felmérés szerint 2022-ben

mindkét országban nőtt a kormányukba vetett bizalom,

"de Ukrajnában sokkal inkább, mint Oroszországban", az az oroszországi vezetés ukrán támogatottsága pedig nullára csökkent. Az idei rangsorban Oroszország a 70., Ukrajna pedig a 92. helyen áll.

Az élmezőny így fest

A lista húsz legelőkelőbb helyére ezek az országok kerültek:

 1. Finnország
 2. Dánia
 3. Izland
 4. Izrael
 5. Hollandia
 6. Svédország
 7. Norvégia
 8. Svájc
 9. Luxemburg
 10. Új-Zéland
 11. Ausztria
 12. Ausztrália
 13. Kanada
 14. Írország
 15. USA
 16. Németország
 17. Belgium
 18. Csehország
 19. Egyesült Királyság
 20. Litvánia
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.24. péntek, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×