eur:
392.95
usd:
367.92
bux:
67150.97
2024. április 26. péntek Ervin
Two people out for a walk through an Ohio woods in the fall.
Nyitókép: Scott Anderson / getty

Matula bácsi, az elrejtett kincs és az óriások nyomában - túratippek

Száraz, napsütéses idő várható, így érdemes kirándulni. Meg is mutatjuk, hogy hova.

A Budai-hegységben Nagykovácsiból célozzák meg a Zsíros-hegyet, utána a Remete-szurdokon és Máriaremetén keresztül haladva Hűvösvölgyben szakítsák át a képzeletbeli célszalagot. Ott felmehetnek az Árpád-kilátóba, a Fenyőgyöngyéhez, de akár a Hármashatár-hegyre és a Virágos-nyeregbe is, egészen a Rozália téglagyárig, bár addigra már 27 kilométer lesz a lábukban.

A Börzsönyben Visegrádról Kóspallagra gyalogolhatnak el a Nagymaros, Kövesmező, Törökmező, Fehérkút-forrás útvonalon. Törökmezőn várja önöket egy turistaház, egy vadaspark és egy kalandpálya is. Kóspallagtól 3 kilométerre, a Vác felé vezető út mentén találják meg a Bibervár nevű egykori őrtorony maradványait, vele szemben pedig egy középkori pálos kolostor romjait. Egy legenda szerint a várban óriások éltek, egy másik pedig arról regél, hogy a pálos kolostor romjaitól alagút vezet a márianosztrai rendházig, és a föld mélyén évszázadok óta egy hatalmas kutya őrzi a szerzetesek elrejtett kincsét: négy kocsi aranyat.

Aggtelek mindig jó választás. A Baradla-barlang feletti kilátópontot célozzák meg, Onnan először sziklás, cserjés, majd erdővel szegélyezett ösvényeken, a Kecső-patak mentén ereszkedhetnek le Jósvafőre. Ott mindenképpen csodálják meg a Tengerszemet. Ez egy mesterséges tó, amit 1942-ben, a Baradla-barlangból karsztforrásként kibukkanó Jósva-forrás felduzzasztásával hozták létre áramtermelés céljából Kessler Hubert barlangkutató, karszthidrológus kezdeményezésére.

A Csereháton Baktakék és Fancsal érintésével Encsre kirándulhatnak el az Országos Kéktúra útvonalán. Baktakéken van egy barokk stílusú görögkeleti templom – nagyon szép, érdemes megnézni.

A Gerecsében a Turultól a Bundschu-kút, Vértestolna, a Hajagos-pihenő és az Aknatorony-kilátó felkeresése után jutnak vissza a kiindulópontjukra, ahol figyelmükbe ajánlom a Gerecse Kapuja látogatóközpontot, a tanösvényeket és a Szelim-barlangot.

A Zselicben Abaligeten tehetik le a kocsit, és Gálosfára sétálhatnak át, ami egy kétszáz fős falucska Kaposvártól délkeletre, Hajmás és Bőszénfa között.

A Festeticsek kastélyt építettek ott.

A Mátrában a Fajzatpuszta, Világos-hegy, Tót-hegyes, Káva, Fajzatpuszta útvonalat javasoljuk. A Gyöngyöstarjánhoz tartozó Fajzatpusztán is van egy kastély, és körülötte egy gyönyörű angolpark.

A Balaton-felvidéken Balatonalmádiról indítható egy jó kis körtúra. A Csere-hegy, a Somlyó-hegy, a Lovas, a Malom-völgy, a Felsőörs, a Pityorka-dűlő, a Felső-hegy és az Óvári Messzelátó szegélyezte ösvényen menjenek. Az Óvári Messzelátó Óvári Ferenc ügyvédről, országgyűlési képviselőről kapta a nevét, aki nagyon sokat tett a kilátó és a balatonalmádi vasúthálózat megépítéséért.

A Zala-dombságban a mindössze 188 lakosú Zalamerenyéről indítható egy szép körtúra a Garabonci-malomárok, Nagybakónak, Tukora-tető, Kőszikla-szurdok útvonalon, egy szakaszon a Dél-dunántúli Kéktúrába kapcsolódva.

A Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer területén a Kányavári-szigetnél rakhatják le az autót, hogy utána felfedezzék a Tüskevár Matula bácsijának vízi varázsvilágát. Egy különleges hidat, egy bivalyrezervátumot, két kilátót, és sok madarat ígérek önöknek. A nem túl messzire lévő Zalakaroson a Csiga-tanösvény várja a kirándulókat.

Az Alföldön is lehet ám túrázni, például Csongrád-Csanád megyében, Szatymaz és Zákányszék között, a kék jelzés mentén, tanyák pöttyözte homokos úton kanyarogva. Zákányszék mellett a Lódri-szikestó, az „Ezerarcú sömlyék” és a nagy vidraállománnyal rendelkező Csúcs-zsombó ígért kellemes kikapcsolódást. A sömlyék a semlyék alföldi elnevezése, és vizenyős mélyedést jelent. Zákányszék eredeti neve egyébként az volt, hogy Zabosfa, mert

a legenda szerint állt ott egy öreg nyárfa, amiből kihajtott a zab, pedig nem is vetettek mellé ilyen gabonát.

Teljesítménytúrák is lesznek a hétvégén. Most rendezik meg a az Éger-völgyet, a Tök jó Tekerést, a Naszályt, a Deákot, a Füredi őszt, a Sebes Pisztrángot, a Kékest, az Írottkőt, a Libanoni Cédrust, a Szomorit, a Kézdit, a BUD 17-et, a Tatabányát, a Mindszenty Józsefet, az Iván Kovács László és a Tisza István emléktúrát, valamint a Némó nyomában, a Bakony szurdokvölgyei, és a Tök jó Futás és Gyaloglás elnevezésű programokat. Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Szép csendben egy új háborúba csúszott Európa, amit még nem veszített el

Uniós szintű ellenintézkedéseket javasolnak a kínai „Övezet és Út” kezdeményezéssel (BRI), valamint Oroszország terjeszkedésével szemben. Az Európai Bizottság számára készült jelentés szerint Kína a BRI révén növeli gazdasági és geopolitikai befolyását, valamint azt szorgalmazzák, hogy az EU-nak aktívabb és stratégiai megközelítést kell alkalmaznia nemzetközi partnerségeit illetően, ha diverzifikálni akarja ellátási láncait és kezelni akarja az olyan kihívásokat, mint a klímaválság által kiváltott migráció. A szerencse az, hogy az EU még nem veszítette el teljesen a titkos gazdasági háborút, ráadásul több pénzt sem kell elköltenie, csak uniós szintű összefogásra van szükség.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×