eur:
394.32
usd:
370.16
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Close up loving young mother holding child, little daughter hands, showing love and support, caring mum comforting, caressing kid, children protection concept, family enjoying moment together
Nyitókép: fizkes/Getty Images

Így lehetne rendbe tenni a nevelőszülői rendszert – 17 ezer gyereket érint

Európai szinten is magas a nevelőszülők száma Magyarországon, mégis sokkal többre lenne szükség – mondta érdeklődésünkre az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője. A nevelőszülőség kihívásait nemzetközi konferencián járták körbe szakemberek.

Ma Magyarországon az érintett gyermekek mintegy 70 százaléka van nevelőszülői családokban elhelyezve, ami nagyon magas aránynak tekinthető Európában. Bár a magyar nevelőszülők száma magas, körülbelül 5500, hiába bármilyen kedvező kormányzati változtatás, számuk évek, talán évtizedek óta nem nőtt számottevően – mondta Szilvási Léna. Következésképp úgy tűnik, hogy az új toborzásokkal csak az utánpótlás biztosított, ezzel párhuzamosan viszont több a gyerek, ami azt jelenti, hogy egy-egy nevelőszülőre több jut.

Az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője egyetértett azzal, hogy több, legalább fele annyi nevelőszülőre lenne szükség, mint amennyi gyerek van. Vagyis a 17 ezer gyerek esetében a mostaninál 2-3 ezerrel több nevelőszülő – számszerűsítette Szilvási Léna. „Csakhogy ez nehezen megmozduló kínálati piac, a nevelőszülő eléggé különleges emberfajta, aki nagyon komoly érzelmi terhelést vállal” – fogalmazott. Hiszen a nevelőszülőség sajátossága, hogy az nem „örökre” szól, hanem átmeneti helyzet, és a szülő nem tudhatja, hogy a gyerek mennyi időt fog nála tölteni.

Szilvási Léna ismertette:

  • az elsődleges cél az lenne, hogy a gyerek hazakerüljön a vér szerinti családjához, de ez az esetek nagyon kis részében történik így;
  • a következő, hogy örökbefogadó családhoz kerüljön, de ez legfejtebb a kisebb gyerekeknél valósul meg;
  • a harmadik cél pedig, hogy a gyerek egészen felnőtt koráig a nevelőszülőnél maradjon – ha más nem lehetséges.

Az SOS Gyermekfalvak szakmai vezetője szerint nem kétséges, hogy részint a fentiekből eredő érzelmi teher, ami sokakat visszatarthat, hogy egy idegen család gyermekét neveljék. Az sem könnyít a helyzeten, hogy az érintett gyerekek az „előző életükben” rossz körülmények között éltek, és amikor kiemelik őket a vér szerinti családjukból, traumatizálódnak.

Szilvási Léna szerint kétségtelen, hogy történtek pozitív elmozdulások azzal, hogy a nevelőszülői jogviszonyt – adómentes – foglalkoztatási jogviszonynak minősítették, ugyanakkor például az alapbéren túli, a gyerekek után járó úgynevezett ellátmány mértéke az elmúlt tíz évben nem emelkedett.

„Ez az egyik nagy probléma, amiről mindenképp beszélni kell, ha tisztelni akarjuk a nevelőszülők munkáját”

– tette hozzá. Számításaik szerint egy gyerek napi ellátása minimum 1100 forint, miközben az ellátmányból erre legfeljebb 6-700 forint jut, vagyis körülbelül 60 százalékát fedezi a költségeknek.

Az SOS Gyermekfalvak azt is problémásnak tartja, hogy az iskolarendszer nem eléggé felkészült – az előéletük miatt – megkésett fejlődésű, komoly tanulási és viselkedési gondokkal küzdő gyerekekre. Ezért egyrészt több forrást tartanának kívánatosnak a speciális szolgáltatások igénybevételére, továbbá komoly változtatásokat az oktatási rendszer differenciáltsága érdekében, valamint, hogy az ország legszegényebb területein, ahol egyébként a legtöbb nevelőszülő és nevelt gyerek található, ott is elérhetők legyenek a kívánt szolgáltatások.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

Az óvóhelyre kellett menekíteni Kijevben a német gazdasági minisztert

A háború kitörése óta másodszor látogatott Ukrajnába a német gazdasági miniszter. Robert Habeck célja az volt, hogy a kétoldalú gazdasági kapcsolatok megerősítéséről tárgyaljon A vizit alig huszonnégy órás volt, közben ugyanakkor a háború viszontagságait egy kijevi óvóhelyen is tapasztalhatta.

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×