eur:
393.82
usd:
367.73
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Pexels.com

Digitális szakadék: a nagyszülőket nyitottságra, az unokákat türelemre biztatja a szakértő

A magyar szülők több mint kétharmada a nagyszülőkre támaszkodik a gyerekek nyári elhelyezésében – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból. A válaszadók majdnem harmadánál az idősebb generációk digitális érettsége elmarad a fiatalokétól, ami konfliktusokhoz és elszigetelődéshez is vezethet.

Az okostelefon tudatos használata közelebb hozhatja egymáshoz a generációkat – nyilatkozta az InfoRádiónak Bereczki Enikő mentálhigiénés szakértő. Mint mondta, az előítéletek áttörését azzal lehet segíteni, hogy szembesítjük, megmutatjuk az idősebbeknek, nagyszülőknek, mennyi minden hasznos dolgot lehet tanulni az interneten – esetleg oktatóvideók bemutatásával.

Ne zárkózzanak el rögtön a nagyszülők csak azért, mert sok hátránya van az internetezésnek – hívta fel a figyelmet a generációs szakértő. Inkább tegyenek fel olyan kérdéseket, amik felébresztik a gyerekekben a kritikai érzéket, a reflexiót, hogy elgondolkodjanak azon, valóban illeszkedik-e az ő, vagy a családjuk értékrendjébe. Tehát a nyitottságot nagyon fontosnak tartja, ugyanis azt lehet látni, hogy egyre kevesebb olyan család van, ahol egyáltalán nem használják az internetet.

Az ifjabb generáció türelme az idősebbek felé kifizetődő lehet a fiatalok számára is – fűzte hozzá Bereczki Enikő, kiemelve, hogy

érdemes erre időt szánni, és kicsit „lelassulni”,

hiszen a fiataloknál nagy probléma, hogy nehezen tudják az igényeiket késleltetni, megadással lenni, amíg a vágyaik nem teljesülnek, amiben viszont az idősebbek tudnának segíteni. Ha ez teljesül, akkor rengeteget lehet beszélgetni, értékeket megosztani, akár a kedvenc filmjeik, könyveik bemutatásával, amiből egyben sokat is lehet tanulni – magyarázta a szakember. Úgy véli, az idősebb generáció számára valamilyen gyorstalpaló mindenképp hatásos lehet, azonban nem mindig jó, ha ezt a "képzést" az unokára bízzák. „Lehet, hogy a szülőknek érdemes erről elbeszélgetniük a nagymamákkal, nagypapákkal.”

Bereczki Enikő végül elmondta, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított Netre Fel! edukációs weboldal további hasznos tippekkel és gyakorlati útmutatókkal szolgál az idősek okoseszköz-használatához.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.

Annyi Szoboszlai Dominik álmainak

Az Everton hazai pályán 2-0-ra verte városi riválisát, a Szoboszlai Dominikkel felálló Liverpool FC-t az angol labdarúgó-bajnokság 29. fordulójából szerdára halasztott mérkőzésen.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×