INFORÁDIÓ
2022. szeptember 28. szerda
Vencel

okoseszköz

idősebb korosztály

internet

unoka

nagyszülő

bereczki enikő

nmhh

digitális

Digitális szakadék: a nagyszülőket nyitottságra, az unokákat türelemre biztatja a szakértő

Digitális szakadék: a nagyszülőket nyitottságra, az unokákat türelemre biztatja a szakértő

InfoRádió

A magyar szülők több mint kétharmada a nagyszülőkre támaszkodik a gyerekek nyári elhelyezésében – derült ki a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság megbízásából készített országos reprezentatív kutatásból. A válaszadók majdnem harmadánál az idősebb generációk digitális érettsége elmarad a fiatalokétól, ami konfliktusokhoz és elszigetelődéshez is vezethet.

Az okostelefon tudatos használata közelebb hozhatja egymáshoz a generációkat – nyilatkozta az InfoRádiónak Bereczki Enikő mentálhigiénés szakértő. Mint mondta, az előítéletek áttörését azzal lehet segíteni, hogy szembesítjük, megmutatjuk az idősebbeknek, nagyszülőknek, mennyi minden hasznos dolgot lehet tanulni az interneten – esetleg oktatóvideók bemutatásával.

Ne zárkózzanak el rögtön a nagyszülők csak azért, mert sok hátránya van az internetezésnek – hívta fel a figyelmet a generációs szakértő. Inkább tegyenek fel olyan kérdéseket, amik felébresztik a gyerekekben a kritikai érzéket, a reflexiót, hogy elgondolkodjanak azon, valóban illeszkedik-e az ő, vagy a családjuk értékrendjébe. Tehát a nyitottságot nagyon fontosnak tartja, ugyanis azt lehet látni, hogy egyre kevesebb olyan család van, ahol egyáltalán nem használják az internetet.

Az ifjabb generáció türelme az idősebbek felé kifizetődő lehet a fiatalok számára is – fűzte hozzá Bereczki Enikő, kiemelve, hogy

érdemes erre időt szánni, és kicsit „lelassulni”,

hiszen a fiataloknál nagy probléma, hogy nehezen tudják az igényeiket késleltetni, megadással lenni, amíg a vágyaik nem teljesülnek, amiben viszont az idősebbek tudnának segíteni. Ha ez teljesül, akkor rengeteget lehet beszélgetni, értékeket megosztani, akár a kedvenc filmjeik, könyveik bemutatásával, amiből egyben sokat is lehet tanulni – magyarázta a szakember. Úgy véli, az idősebb generáció számára valamilyen gyorstalpaló mindenképp hatásos lehet, azonban nem mindig jó, ha ezt a "képzést" az unokára bízzák. „Lehet, hogy a szülőknek érdemes erről elbeszélgetniük a nagymamákkal, nagypapákkal.”

Bereczki Enikő végül elmondta, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által indított Netre Fel! edukációs weboldal további hasznos tippekkel és gyakorlati útmutatókkal szolgál az idősek okoseszköz-használatához.

Nyitókép: Pexels.com

Kapcsolódó hang

A nagyszülőket nyitottságra, az unokákat türelemre biztatja a szakértő
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018