eur:
394.22
usd:
365.03
bux:
65450.5
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: magyarepitok.hu

Forgatási helyszín is lehet egy megújult budapesti palota bálterme

Nem mindennapi munkálatok zajlottak az Irányi utcában.

A Sasok Háza nevet viselő belvárosi palota a Saskörhöz köthető, mely egy az 1848-as szabadságharc emlékét őrző társaság volt, nevét első székhelyéről, az Arany Sas Fogadóról kapta.

A zártsoros beépítésben álló, U alaprajzú, eredetileg négyemeletes, Irányi utcai historizáló stílusú palota 1897-ben már állt. Az épület legjellegzetesebb eleme a főhomlokzaton volt látható, az oromzat tetején nagy méretű, fém sasszobor ült, kitárt szárnyakkal - írta az Octogon alapján a magyarepitok.hu.

  • A palotához jelentősebben először az 1920-as években nyúltak hozzá - liftet építettek bele.
  • Némi tatarozástól eltekintve ezután az 1980-as évekig szinte semmilyen felújítás nem történt.
  • Az 1990-es években egy olasz szállodalánc hotellé szándékozta alakítani, az átalakítási-bontási munkálatok meg is kezdődtek, de a terv végül meghiúsult, és az épület egészen a közelmúltig használaton kívül állt.
  • A mostani felújítási és építési munkálatok 2018-ban kezdődtek.

A munkálatok nem pusztán rekonstrukciót jelentettek, hanem fejlesztést is új szintekkel, új liftházzal. Kezdéskor levették az épületről a tetőt és két új szintet építettek úgy, hogy közben minden szinten kicserélték a teherhordó szerkezeteket.

Az épület irodaházként üzemel. (magyarepitok.hu)
Az épület irodaházként üzemel (magyarepitok.hu)

A modern ráépítések, az üvegkorlátok és a függőfolyosókra vezető kijárati kialakítások ugyanakkor finom eklektikát teremtenek az eredeti építészeti elemekkel.

A Sasok Házának védett részein restaurátorok dolgoztak, így például a lépcsőházon, a fogadótér régi műkövein és a bálterem gipszmunkáin. Ez utóbbi padlóját az eredetihez méltó módon tölgyfa parkettával burkolták, francia rakásban, a helyiség a jövőben stúdióként is funkcionál, azaz a jövőben forgatások helyszíne is lehet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×