eur:
393.49
usd:
367.13
bux:
66595.98
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Belendült a tiszavirágzás - helyszínek, videók, térkép

Már egy hete fel-felbukkannak a Tisza különböző szakaszán a násztáncot lejtő kérészek, most viszont már több helyen, például Tiszaugnál vagy a Tisza-tónál is nagy számban látni őket.

A Tiszaszőlős és Tiszafüred melletti folyószakaszokon a Természetvédelmi Őrszolgálat munkatársai kedd este már erős tiszavirágzásról számoltak be a folyó külső ívein. A következő esték rajzásai várhatóan hasonlóan szépen alakulnak, így a Hortobágyi Nemzeti Park munkatársai szerdán azt ajánljották, hogy akinek van lehetősége, látogasson el a Tisza-tavi helyszínek valamelyikére.

A Tisza-tó mentén több kikötőben is van lehetőség hajós kirándulásra, de a partról történő nyugodt megfigyelésre alkalmas helyszíneket is ajánlanak ITT, a honlapjukon.

Akik a Felső-Tisza mentén szeretnének tiszavirágzást megfigyelni, azok is készülhetnek arra, hogy a napokban várható a rajzás erősödése, hiszen a nemzeti park munkatársai már több százas nagyságrendben látták a kérészeket Tiszalök - Tiszabercel közötti folyószakaszon, valamint Dombrád térségében ezres példányszámban is.

Záhony, Vásárosnamény, valamint Tivadar térségében még csak néhány példányt láttak, ám napokon belül várható ezeken a helyszíneken is a tiszavirágzás erősödése (Felső-tiszai megfigyelési helyszínek listája ITT).

A nemzeti park és a természetvédelmi őrszolgálat megfigyelői idén azt tapasztalták, hogy többnyire este hat óra után jelennek meg az első kérészek, ezért a megfigyelés idejét érdemes ehhez az időponthoz igazítani, és kivárni az alkonyati órákat.

A Kiskunsági Nemzeti Park is tiszai látogatásra hívja még az érdeklődőket: Mindszenten a kompnál, Tiszaugnál, Tiszainokán, Tiszakürtön, Csongrádon a Körös-toroknál érdemes figyelni őket még szerda napnyugtakor is. Szegeden az elmúlt napokban már voltak kisebb rajzások, de mivel már a fentebbi szakaszokon tapasztalják a nagyobb mozgást, elképzelhető, hogy Szegeden már nem lehet számítani nagy főrajzásra idén.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×