eur:
384.23
usd:
353.23
bux:
0
2024. május 28. kedd Csanád, Emil
Nyitókép: Pixabay

Applikációval ellenőrizheti, mennyire biztonságos egy zebra

Sok gyalogátkelőnél csak a vezetők fele adja meg az elsőbbséget. A fejlesztés javaslatokat is tesz, hogyan tehető biztonságosabbá egy átkelőhely.

Tudta Ön, hogy Magyarországon az összes közúti közlekedési baleseten belül 16 százalék a gyalogos balesetek részaránya? Vagy, hogy nagyjából minden nyolcadik baleseti sérült gyalogos? – teszi fel a kérdést a kozlekedesbiztonsag.kti.hu cikke.

Az adatok a Közlekedéstudományi Intézet (KTI) „kijelölt gyalogos-átkelőhelyekre fókuszáló balesetelemzéséből” valók. Amiből az is kiderül, hogy a biztonságos gyalogosátkelésre szolgáló kijelölt átkelőhelyeken történt a gyalogosokat érintő közlekedési balesetek valamivel több mint 40 százaléka. Tízből négy balesetet szenvedő gyalogost tehát a biztonságosnak hitt zebrán gázoltak el. Ez azonban az országos átlag. A KTI vizsgálati jelentése szerint jelentős eltérés mutatkozik az egyes gyalogos-átkelőhelyek között a minőségük alapján.

A KTI egy korábbi, az autósok elsőbbségadási hajlandóságot vizsgáló kutatása szerint a zebrák környékén

a közlekedők szabálykövetési hajlandóságát nagyban befolyásolja a gyalogos-átkelőhelyek minősége.

A legbiztonságosabb zebrákon hétből csak egy esetben nem kapja meg a gyalogos az elsőbbséget. Máshol ennél lényegesen rosszabb a helyet. Számos helyen például csak az esetek 40-60 százalékában adják meg az autósok az elsőbbséget a gyalogosoknak.

Nem véletlen, hogy az Európai Unió közlekedéspolitikájában és a rendőrség napi gyakorlatában is kiemelten kezelendő területté vált napjainkra a gyalogosok, és a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek biztonsága.

A Közlekedéstudományi Intézet kidolgozott egy rendszert és egy az alapján működő applikációt is kifejlesztett, amivel az önkormányzatok (de mivel az app bárki számára elérhető és regisztráció után használható, nemcsak ők) felmérhetik az egyes gyalogos-átkelőhelyek biztonságosságát, szolgáltatási színvonalát. Az alkalmazás lehetővé teszi egy-egy zebra (és a közvetlen környékének) szolgáltatási színvonalának az értékelését, és azoknak az intézkedéseknek a megtervezését, amelyekkel javíthatók az adott helyen a gyalogosok biztonsága.

A Kijelölt gyalogos-átkelőhely elemző rendszer, ami angol neve (Pedestrian Crossing Analyzer) után a PECA nevet kapta, bárki elérheti és ki is próbálhatja.

Gyors és egyszerű regisztráció után bárki ellenőrizheti például az otthona közelében lévő vagy éppen a gyermek iskolájánál lévő gyalogos-átkelőhely biztonságosságát. Megnézheti továbbá, hogy milyen intézkedésekkel, fejlesztésekkel lehetne azt biztonságosabbá tenni. Ezek az információk nemcsak a szakemberek számára lehetnek hasznosak, hanem azoknak is, akik például egy lakossági fórumon vagy a közösségi médiában akarnak érvelni egy adott zebra részbeni vagy teljes átalakítása mellett.

A rendszer figyelembe veszi egyebek között

  • a forgalom nagyságát,
  • a környezeti adottságokat,
  • a forgalmi rendet,
  • a gyalogosok és a járművezetők az adott helyen milyen távolságon belül észlelhetik egymást.
  • a zebra környezetében a gyalogosoknak mennyi és milyen minőségű hely áll a rendelkezésre a várakozásra,
  • működik-e az átkelőhelynél a közvilágítás.

Arra, hogy milyen módon, miféle fejlesztésekkel, technikai, forgalomtechnikai megoldásokkal lehetne az egyes átkelőhelyeket biztonságosabbá tenni, egy automatikusan generált üzenetben tesz javaslatot a rendszer.

Címlapról ajánljuk
N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

N. Rózsa Erzsébet az Arénában: akár meglepő változások is lehetnek a legfőbb iráni vezetésben

Valószínűleg komoly harcok zajlanak a háttérben, hogy ki legyen a következő ajatollah, több forgatókönyv is elképzelhető – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, aki arról is beszélt, hogy egyre nehezebb helyzetbe kerül az izraeli miniszterelnök azzal, hogy nem áll elő kész tervvel a gázai konfliktus lehetséges lezárását illetően.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.28. kedd, 18:00
Ungár Péter
az LMP társelnöke és EP-listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×