INFORÁDIÓ
2021. június 19. szombat
Gyárfás

vakvezető kutya

labrador

kutyatámadás

műtét

Megvadult állat rontott a vakvezető kutyára és gazdájára

Megvadult állat rontott a vakvezető kutyára és gazdájára

Infostart

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola sárga labradorját és gazdáját még februárban érte kutyatámadás. Gyömbéren azóta két műtétet kellett végrehajtani, mindkétszer csonkolni kellett a farka végét. A történtek miatt a vakvezető kutyák testi épségének megóvására hívják föl a kutyások figyelmét.

Gyömbért és gazdáját, Kiss Barnabást még februárban érte kutyatámadás. A férfi Abaújszántón található munkahelyére igyekezett, amikor egy kertből kiszabadult kutya megtámadta őt és vakvezető kutyáját. A vak férfi elesett, a sárga labrador pedig olyan sérülést szenvedett a támadó kutyától, hogy a farka végét le kellett amputálni.

A támadás után, március közepére úgy tűnt, hogy a kutya meg fog gyógyulni, amikor gazdája arra lett figyelmes, hogy Gyömbér csonkolt farka végén tapintással érzékelhető lett a csontvég. Azonnal a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola alapítványához fordult, és kiderült, hogy az első műtét után a gyógyulás során a szövetek összehúzódtak és már nem védték a csontvéget. Emiatt a farokcsonk további rövidítésére volt szükség.

Az első műtét során 3 centimétert távolított el az állatorvos, a második alkalommal 5 centimétert.

„A második műtét után hazafelé felébredt az autóban, először kicsit sírt, aztán odabújt a fejével. A kutyatámadás óta gyakrabban jön oda hozzám bújni, érzékenyebb lett, több szeretetre, foglalkozásra van szüksége” – mondta gazdája.

Kiss Barnabás ugyanakkor arról is beszámolt, hogy a támadás után Gyömbérrel a lakóhelye környékén magabiztosan közlekednek, a kutyája a munkahelyéhez is szépen vezeti őt, ahol a támadás történt, annyi változás van csupán, hogy

érzékenyebben reagál a kerítésnek rontó kutyákra.

„Gyömbér viselkedése hosszú távon kell megfigyelnünk. Az normális, hogy egy ilyen trauma után érzékenyebb lett. Ha megfelelően tudjuk támogatni a kutyát a trauma feldolgozásában, akkor ezek nyomtalanul el fognak tűnni. Mi minden segítséget megadunk Gyömbérnek és Barnabásnak” – mondta Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője.

Gyömbér sérülése első hallásra nem tűnik veszélyesnek, azonban gyakori, hogy ilyen esetben nehézkes a gyógyulás. Szerencse, hogy a második műtétből komplikáció nélkül felépült. A kerítésnek hangosan nekiugró kutyáktól van még benne félsz, de egyre kisebb mértékben. Lényeges, hogy nem hátráltatja abban, hogy vezesse gazdáját. Így mindennap együtt mennek gazdája munkahelyére, egy varrodába.

„Van olyan nap, hogy három helyen is megfordulunk az üzemben. Teljesen magabiztosan vezet bent, ahogy korábban is. A munkatársaim szeretik, imád ott lenni. A kutyatámadás óta sokan megszólítanak a piacon, utcán, hogy van Gyömbér, felépült-e már. Szerencsére mindenkit meg tudok nyugtatni, hogy igen, napról napra érzem, hogy jobban van” – mondta Barnabás.

„Kérjük, vigyázzatok a vakvezető kutyákra!”

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kéri a gazdákat, hogy vigyázzanak a vakvezető kutyák testi épségére, mert látássérült gazdáik számára igazi kincset jelentenek, az alapítvány pedig sok pénz és munka árán tudja pótolni a munkából végleg nyugdíjba kerülő kutyákat, hiszen

egy vakvezető kutya teljes költsége több mint 5 millió forint.

„Kutyáink nyugdíjazásának oka elsősorban idős koruk, hiszen 8-10 év munka után szükségük van a megérdemelt pihenésre, másodsorban valamilyen váratlanul felmerülő egészségügyi probléma szokott lenni. Ezért igyekszünk minél több kutyát képezni, az viszont nagyon fontos, hogy az emberi gondatlanság ne kerüljön be a nyugdíjazás okai közé, mert akkor hosszabb ideig kell várniuk a vakvezető kutyák segítségére számító látássérült embereknek. Alapítványunknál hosszú a várólista, éves szinten folyamatosan 40-50 fő vár vakvezető kutyára” – emelik ki.

A támadó kutya gazdája állta a szavát, kifizette az összes orvosi költséget, és érdeklődött Gyömbér hogyléte iránt. Hozzáteszik: fontosnak tartják, hogy tájékoztassák a nyilvánosságot a támadásról, hiszen egy vakvezető kutya és gazdája testi épségének veszélyeztetését el kell ítélni és meg kell előzni. Eddig nem volt ilyen esete alapítványnak, és remélik, nem is lesz.

Nyitókép: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018