INFORÁDIÓ
2021. június 15. kedd
Jolán, Vid

kirándulás

túra

túraajánló

hétvége

Bajba kerülni csak így érdemes – országos túraajánló

Bajba kerülni csak így érdemes – országos túraajánló

Infostart / InfoRádió - Herczeg Zsolt

Itt a hosszú hétvége, a járványvédelmi szabályok betartásával érdemes betervezni egy kirándulást. Az időjárás is segítheti a túrázókat szombaton és hétfőn, a vasárnap viszont várhatóan esős lesz.

A Budai-hegységben a Budaörshöz tartozó Csíki-hegyek gerincén sétálhatnak végig. A vonulat utolsó, délnyugati nyúlványa a Huszonnégyökrös-hegy, aminek elnevezéséről Thirring Gusztáv földrajztudós két legendát is feljegyzett. Az egyik szerint egy kövér mészáros 24 ökörben fogadott, hogy felfut a csúcsra, ami sikerült neki, de a tetőre érve meghalt. A másik szerint a törökök 24 ökörrel húzták fel a hegy csúcsára az ágyúkat.

A Börzsönyben a Szokolyához tartozó Királyrétről a Bajdázói-tavat kereshetik fel, amelyet a hajdan itt működő vaskohó számára létesítettek. A közelben egy elhagyott kőfejtőt is megnézhetnek. Ez egy könnyű családi program, a Bükkben azonban inkább gyakorlott természetjáróknak való útvonalat ajánlok Bánkút és Szentlélek között, egyebek mellett a Vesszős-völgy, Jávorkút, Csipkéskút és a Bálvány-hegyi Petőfi-kilátó érintésével.

A Gerecsében van egy Baj nevű település, amelynek neve az ótörök „bey”, vagyis „gazdag” szóból ered. A község kálváriája messze földön híres, mert igen hosszú. A csúcskeresztig változatos tájon felkaptatva megtaláljuk a Szent Péter templom maradványait. A nap hátralévő részében elmehetünk az Agostyáni arborétumba.

A növénykertek ugyanis nyitva vannak, ezért Badacsonyban a Folly Arborétum is várja önöket különleges cédrusokkal és ciprusokkal, balatoni panorámával, játszótérrel, szörpökkel és borokkal.

A Bakonyban Vinye és Porva között, a vadregényes Cuha-völgyben túrázhatnak, amelynek nevében a „száraz” jelentésű szláv szó köszön vissza.

A Pilisben a Lajos-forrás és a Kő-hegy, a Vértesben Várgesztes és Vérteskozma, a Mecsekben Remeterét és a Sós-hegy, a Mátrában Lajosháza és Sástó, a Zemplénben a Szaru-kő és a Sólyom-kő között, az Őrségben pedig a Bárkás-tavi pihenőnél kirándulhatnak.

Bárhová is mennek, előtte tájékozódjanak a felkeresni vágyott látványosságok nyitva tartásáról és az erdészeti korlátozásokról. Tartsák be a járványvédelmi szabályokat és érjenek haza a kijárási tilalom kezdetére, tehát este nyolc órára.

A hosszú hétvégén is lesz néhány teljesítménytúra, de a koronavírus-járvány miatt csak egyéni teljesítéssel és virtuális igazolással. Most rendezik meg a TAvaszi - iRAMot, a Medvehagymát és a Sárkány-völgyet, valamint a „Disznó Kő út a Mátrában”, a „Hős vérrel szentelt Vértes” és a „Nőnapi Kerékpáros Túra a Velencei-tónál” elnevezésű programokat.

Ezekről a Teljesítménytúrázók Társaságának honlapján olvashatnak.

Nyitókép: Pixabay

Kapcsolódó hang

Outdoor programajánló
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018