A szakemberek 34 különböző márkájú, kenhető, 2-15 százalék mogyorótartalmú termék teljes körű vizsgálatát végezték el, ezek közül 6 volt bio, 4 pedig édesítőszerrel készült.
A mogyorókrémekben vizsgálták egyebek mellett az allergéneket, az édesítőszereket és tartósítószereket, az aflatoxin-, a zsír-, a transz-zsírsav- és a cukortartalmat, valamint a növényvédőszer-maradékok jelenlétét. Élelmiszerbiztonsági és minőségi szempontból mindent rendben találtak - közölte a Nébih.
A közlemény szerint kevésbé mutatott pozitív képet a termékek jelölésének ellenőrzése, amelynek során számos problémával találkoztak a hatósági felügyelők. Gond volt a megnevezésekkel,
az allergének pontatlan jelölésével, az összetevők feltüntetésével,
a tápértékjelöléssel, néhol pedig a betűmérettel. A részletes vizsgálati eredmények itt találhatók meg.
A jelölési hibák miatt 17 termék esetében indult hatósági eljárás a gyártók, illetve forgalmazók ellen. A vállalkozókat figyelmeztetésben részesítették, és a határidőket tartalmazó intézkedési tervet kellett benyújtaniuk a hibák kijavítására.