eur:
392.85
usd:
366.67
bux:
66780.71
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Pixabay

A szél kitart a hétvégére is és rekordmeleget hozhat, aztán visszatér a tél – videó

Pénteken és szombaton tavaszias idő lesz, vasárnap gyors lehűlés kezdődik, az esőt havas eső, havazás váltja, hétfőre virradóan akár öt centi hó is hullhat.

Kontinensünk nagy részének időjárását gyakorlatilag egyetlen hatalmas kiterjedésű ciklon alakítja, amelynek középpontja az Északi-tenger térségében található – írja előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat. Területén gyakran felhős az ég, esőt, záport is több helyről jelentenek. A ciklon előoldalán dél, délnyugat felől igen enyhe levegő áramlik a szárazföld belsejébe, ezért havazás már inkább csak a Skandináv-félszigeten és a hegyekben fordul elő.

A Fekete-tenger térségében lehet találni egyedül számottevő magasnyomást, hatására a szárazföld keleti, délkeleti harmadán kevesebb a felhő, nagyobb területen napos az idő.

A Kárpát-medence változatlanul a fentebb említett ciklon melegszektorában helyezkedik el, így péntek estig dél, délnyugat felől továbbra is igen enyhe levegő érkezik fölénk –

tavaszias időre, rekord közeli melegre számíthatunk.

Az ország nagyobb részén változó mennyiségű fátyolfelhőzetre számíthatunk, amely pénteken napközben is szűri a napsütést. Az északi, északkeleti harmadban a vastagabb felhőzet területi kiterjedése éjszakától ismét növekszik, és ott ekkortól szórványosan kisebb eső is várható.

Emellett péntek estétől délnyugaton, nyugaton is megvastagodhat a felhőzet, és ekkor már arrafelé is előfordulhat gyenge csapadék. Sokfelé lesz erős, főleg a Dunántúlon viharos a déli, délnyugati szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken általában 10 és 17 fok között valószínű, de elsősorban az Északi-középhegység térségében helyenként ennél több fokkal hidegebb is lehet.

Szombaton nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég. Több-kevesebb szűrt napsütés főleg az ország délkeleti felén valószínű. Kezdetben szórványosan, délutántól a Dunántúlon, estétől keleten is többfelé várható eső, zápor. A Dunántúlon egy-egy zivatar sem kizárt. A Kisalföldön, az Alpokalján és a Bakonyban estefelé helyenként havas eső, hó válthatja az esőt. A szél több helyen erős lesz. A minimumhőmérséklet plusz 2 és 9 fok között valószínű.

A nappali maximumok általában 10-15 fok között alakulnak, de az Északi-középhegység térségében 6-9 fok is lehet.

Vasárnap is többfelé beborul az ég. Sokfelé számítani kell csapadékra: eleinte főleg esőre, melyet a nap folyamán nyugat felől egyre több helyen havas eső, havazás válthat fel. A reggeli órákban a Dunántúlon néhol ónos eső sem kizárt. A szél sokfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 2 és plusz 6, a legmagasabb hőmérséklet plusz 2 és 11 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő. Hétfőre erősen lehűl a levegő.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×