INFORÁDIÓ 
2020. december 5. szombat
Vilma

hideg

öltözködés

tél

hőmérséklet

Bukarest, 2018. március 23.Hóesésben gyalogol egy nő Bukarestben 2018. március 23-án. Romániában az ilyenkor szokásosnál több mint tíz fokkal hidegebb idő, havazás és hófúvás miatt a fővárosra és 14 megyére narancssárga riasztást adtak ki. (MTI/EPA/Robert Ghement)

Fontos segítség a hidegben: csapdázni kell a hőt

Infostart

Az se jó, ha már jó melegünk van, és óvatosan kell bánni a testmozgással is.

Ahhoz, hogy melegen tartsuk testünket, meg kell találnunk az egyensúlyt a termelt hő és a leadott hő között. Amikor fázunk, azért kezdünk el dideregni, mert az hőt termel. Ilyenkor azonban a véráramlás a végtagokból a törzs felé terelődik, ezzel szervezetünk a belső létfontosságú szerveinket védi a kihüléstől – írja a Science Focus alapján a hirado.hu.

Vannak, akik kevésbé fázósak, és másként érzékelik a hideget. Annak, hogy másként-másként érzékeljük a hőmérsékletet, több oka is lehet: a méret, a testsúly és az anyagcsere is. A kisebb, kevesebb testzsírral rendelkező emberek több hőt veszítenek, mint a nagyobb testalkatú emberek.

Amikor hirtelen tör ránk a hideg idő, öltözzünk rétegesen, és ha fűtött beltérben vagyunk, vegyük le a kabátunkat. A réteges öltözékkel „csapdába” ejthetjük a hőt, így nem hűl át olyan gyorsan a ruházatunk.

Fűtött beltérbe érkezve sokszor magunkon felejtjük a kabátunkat. Ez rossz szokás, hiszen már nincs kívülről jövő hideghatás, ami ellen védenie kellene, így belemelegszünk a kabátunkba. A meleg hatására a vér a bőr felé kezd áramlani, hogy lehűtse. Ezek után ha kimegyünk, a hideg levegő gyorsan lehűti a felmelegedett részt, és ezért még hidegebbnek fogjuk érezni a kinti hőmérsékletet. Ezért fázunk meg ilyenkor könnyen.

A hidegérzetet nagyban befolyásolja a testmozgás is. Azonban nem szabad túlzásba vinni, hiszen ekkor izzadni kezdünk, és ezzel lehűtjük testünket.

Nyitókép: (MTI/EPA/Robert Ghement
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018