eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
Sir David Attenborough brit természettudós és ismeretterjesztő dokumentumfilmes az Our Planet (A mi bolygónk) című új televíziós dokumentumfilm-sorozat világbemutatóján a londoni Természettörténeti Múzeumnál 2019. április 4-én. Attenborough a sorozat narrátora.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Összefogott Vilmos herceg és Sir David Attenborough

Új díjat alapítottak, amelyet reményeik szerint idővel a "környezetvédelem Nobel-díjaként" fognak emlegetni.

A cambridge-i herceg és az angol természettudós a BBC Radio 4 egyik műsorában beszéltek az Earthshot Prize elnevezésű díjról, amelyet évente öt kategóriában osztanak ki a következő egy évtizedben.

A győztesek egymillió font (393 millió forint) pénzjutalomban részesülnek, ami azt jelenti, hogy a következő tíz évben kiosztott

50 millió fonttal az Earthshot Prize lesz a valaha volt legnagyobb pénzjutalommal járó környezetvédelmi elismerés

- írja a BBC hírportálja.

A szervezők az éghajlatot, az óceánokat, a légszennyezést, a hulladékkezelést és a biológiai sokféleséget érintő problémákra várnak olyan megoldási javaslatokat, amelyek segíthetik a bolygó regenerálódását 2030-ig.

Vilmos hercegék olyan "új megoldásokat" keresnek, amelyek világszerte képesek javítani az emberek életszínvonalát, különösen azokban a közösségekben, amelyekre a legnagyobb fenyegetést jelenti a klímaváltozás.

A díj nyitva áll mindenki előtt: magánemberek, közösségek, tudósok, aktivisták, közgazdászok, kormányok, bankok, vállalkozások, városok és egész országok is jelentkezhetnek.

Az Earthshot név egyébként a Moonshot kifejezésre utal: az Egyesült Államok azon törekvésére az 1960-as években, hogy eljuttassák az első embert a Holdra.

Vilmos herceg és Sir David Attenborough szerint most hasonlóan fókuszált erőfeszítésre van szükség - ezúttal globálisan - a környezetvédelmi problémák kezelésére.

"Nagyon bízunk benne, hogy 2030-ra jelentős előrelépések fognak születni a bolygó néhány problémájának megoldásában" - jegyezte meg a herceg a rádióműsorban.

A díjra november 1-jétől lehet jelentkezni, a díjátadó ceremóniát minden évben másik városban fogják tartani, első alkalommal 2021 őszén Londonban.

Az egymillió font pénzjutalmat kizárólag a nyertes ötlet kidolgozására és népszerűsítésére lehet fordítani.

Utóbbiban az Earthshot Prize Council tagjai is segíteni fogják a győzteseket. Vilmos herceg és Sir David mellett a szórakoztatóipar sztárjai, sportolók, üzletemberek, jótékonysági és környezetvédelmi szervezetek képviselői lesznek a tanács tagjai, akik a díj nagyköveteiként fogják népszerűsíteni a győztes ötleteket.

Az elismerés mögött álló magánszemélyek, vállalkozások és szervezetek is részt vesznek majd a díjnyertes ötletek támogatásában.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×