eur:
392.54
usd:
365.78
bux:
66792.01
2024. április 26. péntek Ervin
Tűzoltók a nagy esőzés miatt vízzel elárasztott utcában Liszóban, ahonnan az ott élőket kitelepítették 2020. július 25-én. Az előző nap este óta lehullott jelentős mennyiségű csapadék miatt a Zala megyei Liszóban és Surdon víz alá kerültek az alacsonyabban fekvő házak, több családot kitelepítettek.
Nyitókép: MTI/Varga György

Jobb, ha hozzászokunk, mert ez most már így marad

A klímaváltozás miatt a hőmérséklet emelkedésével ugyanis fokozódik a párolgás, ami egyes régiókban aszályokat, máshol özönvízszerű esőzéseket okoz.

Még csak a viharszezon közepén járunk, de már most durván megugrott a kár értéke a korábbi évek átlagához képest. Júniusban annyit kellett fizetniük a biztosítóknak (5 milliárd forint), mint tavaly egész évben a viharkárok után - idézi a Népszava a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) közleményeit.

Mint arról az Infostart is beszámolt, a hétvégén Zala megyében négy településen 300 embert kellett kitelepíteni, házakat öntött el, hidakat, utakat mosott el a víz. Somogyban útlezárások voltak, leálltak a vonatok, házakat, közterületeket öntött el a hirtelen jött özönvíz, Böhönyén mentés közben a gumicsónak is előkerült.

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke a lapnak arról beszélt, amikor rövid időn belül hatalmas eső zúdul egy településre, az egyébként kitisztított árkok, vízelnyelők és elvezetők nem bírják a terhelést, tehát ott, ahol dombok vannak, tisztítani kell az árkokat, ez a minimum követelmény. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a

tíz éve folyamatosan lehet pályázni a belterületi vízelvezető rendszerek kiépítésére vagy karbantartására, ezért a pénzhiány nem lehet kifogás.

Az önkormányzatoknak a főhálózatokat, patakmedreket kell rendben tartaniuk, de a családi házas övezetekben a porták előtt lévő árkokat már az adott ingatlanok tulajdonosainak kell kitisztíttatniuk.

Nagy Csaba a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője elmondta, hogy a műszaki mentések száma kezdi megdönteni a tűzesetekét. Szerinte a klímaváltozás miatt nem árt a lakosságnak is felkészülnie a természeti csapásokra:

ismernünk kellene például a környezetünk vízrajzi adottságait, azt, hogy melyik a legmagasabb pont a településen, ahol árvíz idején biztonságban lehetünk.

Nem árt tudni azt sem, hogy veszélyes átgázolni az utcán hömpölygő vízen, mert arrébb mozdulhatott egy csatornafedél, a zavaros, iszapos víztömeg pedig nehéz tárgyakat is magával sodorhat.

Lakatos Mónika, az Országos Meteorológia Szolgálat (OMSZ) éghajlati szakértője arról beszélt a Népszavának, hogy az ötven milliméter feletti csapadék lezúdulása esetén akár villámárvizek is kialakulhatnak, és egyre gyakrabban következnek be olyan erős, hatalmas mennyiségű csapadékkal járó viharok, mint hétvégén az ország több településén.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×