INFORÁDIÓ 
2020. július 10. péntek
Amália

oroszlán

veresegyház

cirkusz

Hányatott sorsú, romániai cirkuszi oroszlánok egyik kölyke a Veresegyházi Medveotthonban 2019. július 29-én. Az összesen nyolc felnőtt és a két kölyök oroszlán egy román vándorcirkusz fellépői voltak. A nagyragadozók cirkuszi bemutatásának romániai tiltása miatt Érdre kerültek, ahol azonban nem volt mód a tartásukra, így a medveotthon fogadta be az oroszlánokat.

Oroszlánokat költöztettek Budapest közelébe

Infostart

A Veresegyházi Medveotthonban helyeztek el 10 romániai cirkuszi oroszlánt, két kölyök is van köztük. Péntektől már a látogatók is megnézhetik a nyolc felnőtt és a két kölyök oroszlánt.

Egy uniós jogszabály értelmében 2022-től nem lehet cirkuszban nagyragadozókat tartani, így most állatkertek gondozásába kerülnek az érintett társulatok állatai. Magyarországon a többi állatkertnek már vagy vannak oroszlánjai, vagy nem kívántak élni a Romániából érkezett állatok befogadásának lehetőségével. Veresegyházon viszont építettünk nekik külön helyet, ez Magyarország legnagyobb nagymacska-kifutója - mondta Kuli Bálint, a Veresegyházi Medveotthon igazgatója az InfoRádiónak.

Az oroszlánok veszélyes, nagyon gyors állatok, gondosan kell bánni velük, és még véletlenül sem fordulhat elő, hogy - mint nálunk a medvékkel vagy a farkasokkal -, a gondozók együtt tartózkodjanak a kifutóban. Az ember mozgása ugyanis az oroszlán szemében hasonlít a majmokéhoz, amik számukra zsákmányállatok - magyarázta Kuli Bálint.

"Minden oroszlán-kifutó speciális, mert zsilippel és dupla biztonsági zárral kell ellátni őket. Egyszerre mindig két gondozónak kell jelen lennie".

Nyolc felnőtt és két kéthónapos kölyök került most a Veresegyházi Medveotthonba, ahova Miskolcról még két hím, Pécsről két nőstény is érkezik a már ott lakó nőstény oroszlán mellé. Róla egyébként kiderült, hogy vemhes, ezért

hamarosan három oroszlánkölyökkel szaporodik az állomány.

Az állatok egy román vándorcirkusz "fellépői" voltak és a nagyragadozók cirkuszi bemutatásának ottani tiltása miatt kerültek Érdre. Ott azonban nem volt mód a tartásukra, így a medveotthon fogadta be őket. Az állatokat vasárnap szállították át új lakóhelyükre.

A kifutóban még nincs teltház: 20 oroszlánra tervezték, így még hat egyedet tudnak befogadni.

A nagymacska-kifutó külső része 1700 négyzetméteres, a belső 200. A kéthónapos kölyköket elkülönítve nevelik egy gondozó segítségével, a nagyközönség péntektől találkozhat a Veresegyházi Medveotthon új lakóival.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

Kapcsolódó hang

Oroszlánok a veresegyházi Medveotthonban - Kuli Bálint
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018