eur:
395.24
usd:
366.16
bux:
65310.93
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Nyitókép: Pixabay

Hőség: csak így bírhatják ki a háziállatok

Naponta többször kell friss vizet biztosítani és árnyas helyen kell tartani a kutyákat a nagy melegben, a sétáltatást pedig reggelre vagy estére időzítsék a gazdák. Szakmai segítség Seres Zoltántól, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetőjétől.

A nagy nyári hőségben sem szabad megfeledkezni a kutyasétáltatásról - hívta fel a figyelmet az InfoRádióban Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.

"Ha nagyobb sétát tervezünk vagy több időt szeretnénk a szabadban tölteni, akkor a délelőtti, illetve a késő délutáni órákra időzítsük ezt. Az állataink számára mindig legyen egy hűvös hely, ahová ha akar, behúzódhat" - részletezte Seres Zoltán.

Nagyon rosszat teszünk a kutyával, ha aszfaltos, betonos helyen tartjuk,

ilyen esetekben segíthet, ha 1-2 óránként felslagolja az ember a helyet.

Fontos, hogy a szokásos élelmiszer mellé sokkal sűrűbben kerüljön friss ivóvíz is, hogy megfelelően kezelhessék maguknak is az állatok a hőszabályozást.

Természetesen

autóban is tilos ott hagyni a kázi kedvencet, illetve bármilyen olyan helyen, ahol hőgutát kaphat, néhány perc alatt 60-70 fokra emelkedhet a hőmérséklet,

ez egy élőlény számára alig elviselhető.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület egyik jelszava, hogy "mindig nézzünk át a szomszédba", tehát ha valaki problémát lát a környékén az állattartással kapcsolatban, azonnal lépjen fel vagy hívjon segítséget - hívta fel a figyelmet Seres Zoltán.

"Ha valaki kirak a kutyájának három lavór vizet és elmegy nyaralni, az nyilvánvalóan nem megengedhető" - hozott rá példát a szakember, aki arra is figyelmeztetett, hogy

aki nem gondozza megfelelően a kutyáját, elkövetheti az állatkínzás vétségét.

Természetesen nem csak kutyákat tartanak az emberek; a hörcsögök, madarak számára hasznos, ha távozásunkkor lehúzzuk a redőnyt, hogy a besütő naptól ne melegedjen tovább a ház.

"A madáretetők mellé tegyünk itatótálakat, az ablak mellett tartott akváriumok vize pedig ilyenkor nagyon fel tud hevülni, a halak pedig elpusztulhatnak" - mutatott rá Seres Zoltán, aki szerint embertársaink felé is hasonló magatartással kell fordulni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×