eur:
393.42
usd:
368.86
bux:
65661.78
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Nyitókép: tata.hu

Turisztikai attrakció is épült az új patak mellé Tatán

Tatán befejeződött a Kismosó-patak mederrendezése. A pénteken átadott beruházás során tíznél több forrás vizének elvezetésére 165 millió forintból alakítottak ki rendezett patakmedret és a városi források rendszerét bemutató tanösvényt.

A beruházásra azért volt szükség, mert bár már 2011-től folyamatosan észlelték a Tanuszoda mögött a vizesedést, az évek elteltével, a karsztvízszint emelkedésével egyre nagyobb területek kerültek víz alá.

2015-ben a Kismosó forrásmedencéje is újrafakadt.

2018 tavaszán indultak el a patak mederrendezési munkálatai.

A Kismosó-forrás kürtőjét 1885-ös térképek alapján találták meg. A feltörő víz egy kőből kirakott medencébe jut, majd egy háromszáz méteres nyílt, mesterségesen kialakított patakmederbe vezették. A partfal lehetővé teszi, hogy a meder a környéken található további források vizét is befogadja - mondta el Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester.

A megújult meder mellett tanösvényt alakítottak ki, ahol táblák adnak tájékoztatást a kivitelezésről, a Kismosó-patak és környezetének történelméről, valamint a helyi forrásokról.

A kormányzati támogatás további részéből a Malom-patak mederrekonstrukcióját, a Hajdú utca, valamint az Esterházy-kastély parkjának vízelvezetését és a Lo presti-forrás rendezését valósítják meg, mely egy óvoda mellett, egy magáningatlan műhelyében fakadt újra. Egykori hozamára jellemző, hogy a rómaiak innen látták el ivóvízzel a Komárom melletti Brigetiót.

Sürgős volt a munka

Az újra fekadó források miatt "akut haváriahelyzet" alakult ki Tatán. A korábbi bányaművelés olyan mértékű vízkiemeléssel járt, hogy a Tapolcai-tavasbarlang forrásai is elapadtak, az utóbbi években viszont főleg Tatán fakadtak újra a források, mára már beépült területeket veszélyeztetve - ismertette az átadáson a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Dukai Miklós.

Arról is beszélt, hogy a Belügyminisztérium és a Vízügyi Főigazgatóság 400 millió forint ráfordításával a teljes Dunántúli-középhegységben felméri a karsztvíz emelkedésével érintett területeket.

Miért Kismosó?

A patakot illető „Kismosó” elnevezés onnan ered, hogy a helyszínen kiépített forrásmedencében naponta egykor mintegy 725 köbméter kristálytiszta, 18,5 fokos karsztvíz tört fel. A környéken lakó asszonyok ide jártak ruhát mosni, de több Komáromi és Nagykert utcai kert végében is kialakítottak kisebb mosómedencéket - olvasható Tata honlapján.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×