INFORÁDIÓ 
2019. szeptember 17. kedd
Zsófia

tata

patak

tanösvény

Turisztikai attrakció is épült az új patak mellé Tatán

Turisztikai attrakció is épült az új patak mellé Tatán

Infostart / MTI

Tatán befejeződött a Kismosó-patak mederrendezése. A pénteken átadott beruházás során tíznél több forrás vizének elvezetésére 165 millió forintból alakítottak ki rendezett patakmedret és a városi források rendszerét bemutató tanösvényt.

A beruházásra azért volt szükség, mert bár már 2011-től folyamatosan észlelték a Tanuszoda mögött a vizesedést, az évek elteltével, a karsztvízszint emelkedésével egyre nagyobb területek kerültek víz alá.

2015-ben a Kismosó forrásmedencéje is újrafakadt.

2018 tavaszán indultak el a patak mederrendezési munkálatai.

A Kismosó-forrás kürtőjét 1885-ös térképek alapján találták meg. A feltörő víz egy kőből kirakott medencébe jut, majd egy háromszáz méteres nyílt, mesterségesen kialakított patakmederbe vezették. A partfal lehetővé teszi, hogy a meder a környéken található további források vizét is befogadja - mondta el Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester.

A megújult meder mellett tanösvényt alakítottak ki, ahol táblák adnak tájékoztatást a kivitelezésről, a Kismosó-patak és környezetének történelméről, valamint a helyi forrásokról.

A kormányzati támogatás további részéből a Malom-patak mederrekonstrukcióját, a Hajdú utca, valamint az Esterházy-kastély parkjának vízelvezetését és a Lo presti-forrás rendezését valósítják meg, mely egy óvoda mellett, egy magáningatlan műhelyében fakadt újra. Egykori hozamára jellemző, hogy a rómaiak innen látták el ivóvízzel a Komárom melletti Brigetiót.

Sürgős volt a munka

Az újra fekadó források miatt "akut haváriahelyzet" alakult ki Tatán. A korábbi bányaművelés olyan mértékű vízkiemeléssel járt, hogy a Tapolcai-tavasbarlang forrásai is elapadtak, az utóbbi években viszont főleg Tatán fakadtak újra a források, mára már beépült területeket veszélyeztetve - ismertette az átadáson a Belügyminisztérium önkormányzati helyettes államtitkára, Dukai Miklós.

Arról is beszélt, hogy a Belügyminisztérium és a Vízügyi Főigazgatóság 400 millió forint ráfordításával a teljes Dunántúli-középhegységben felméri a karsztvíz emelkedésével érintett területeket.

Miért Kismosó?

A patakot illető „Kismosó” elnevezés onnan ered, hogy a helyszínen kiépített forrásmedencében naponta egykor mintegy 725 köbméter kristálytiszta, 18,5 fokos karsztvíz tört fel. A környéken lakó asszonyok ide jártak ruhát mosni, de több Komáromi és Nagykert utcai kert végében is kialakítottak kisebb mosómedencéket - olvasható Tata honlapján.

Nyitókép: tata.hu
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018